Proiectul de Cod Fiscal a provocat discutii aprige in Guvern. Profesiile liberale, cele mai afectate
Economie

Legea de salarizare unica va fi gata pana la sfarsitul anului 2016

:egea de salarizare unica va fi gata abia la sfarsitul anului 2016, au anuntat reprezentantii Guvernului. In tot acest timp, s-au facut presiuni asupra  Guvernului sa mareasca salariul minim, insa pana in prezent nu s-a luat inca o decizie.

Ministrul Muncii, Ana Costea, care a precizat că termenul de adoptare a acestei legii este noiembrie 2016.

„Există un proiect în minister al acestei legi (a salarizării unitare n.r.). Împreună cu direcțiile de specialitate din minister, după ce vom așeza puțin pe tot ceea ce înseamnă salarizare va trebui să facem niște studii de impact. Va trebui să respectăm procedura de a revizui acel proiect, pe de o parte, să vedem care sunt lucrurile… există niște nemulțumiri și din partea sindicatelor și din partea patronatelor și atunci vom relua această procedură. Deci, noi, la 1 februarie o să avem proiectul pus la punct în minister, îl spunem procedurii consultării partenerilor sociali, pentru că am acest mecanism și legea mă obligă ca tot ceea ce înseamnă proiect de act normativ cu impact pe atribuțiile partenerilor sociali să îi consult. Voi face și o consultare interministerială. După ce realizăm consultarea cu partenerii sociali proiectul de lege urmează să fie dezbătut de societatea civilă și abia după aceea intră în dezbaterile comisiilor de specialitate la Parlament”, a explicat ministrul Muncii.

La toate acestea se adaugă o restricție cu privire la adoptarea cu cel puțin șase luni înainte a unor legi care prevăd acordarea de drepturi materiale înainte de alegeri, iar ca urmare a acestei restricții Ana Costea și-a stabilit ca termen de adoptare a legii, noiembrie 2016.

Ministrul Muncii a subliniat că proiectul de lege care există în minister avea ca dată de intrare în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Unu din trei salariaţi români (adică 1,2 – 1,5 milioane de persoane) nu ştiu dacă începând de luna viitoare vor câştiga sau nu cu 101 lei „net“ în plus la salariu, având în vedere că în prezent se lucrează cu trei scenarii privind salariul minim pentru 2016, subliniaza si cei de la Ziarul Financiar.

Menţinerea la nivelul actual de 1.050 de lei brut pe lună, creşterea la 1.200 de lei brut pe lună şi majorarea la 1.200 de lei pe lună cu condiţia ca firmele să nu fie impozitate pentru diferenţa de 150 de lei sunt cele trei variante de lucru pentru salariul minim pentru 2016. Acestea au fost discutate la finalul săptămânii trecute, într-o întâlnire informală, de către ministrul muncii Ana Costea şi ministrul finanţelor Anca Dragu împreună cu liderii sindicatelor şi cei ai patronatelor.

Cele cinci organizaţii sindicale şi o organizaţie patronală – Concordia- au susţinut creşterea, necondiţionată, a salariului minim de la 1.050 de lei brut pe lună la 1.200 de lei brut pe lună. Pe de altă parte, alte patronate – cum este cazul CONPIROM (Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Ser­vicii din România) – au cerut menţinerea salariului minim la nivelul actual, în timp ce reprezentanţii Consiliului Naţional al Între­prinderilor Private Mici şi Mijlocii din România au adus în discuţie un studiu pe care l-au făcut, ale căror rezultate arată că 62% dintre proprietarii IMM-urilor care au participat la sondaj vor face disponibilizări în cazul în care salariul minim va creşte de anul viitor.

Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale „Cartel Alfa“, spune că organizaţiile sindicale solicită în primul rând o creştere necondiţionată a salariului minim la 1.200 de lei brut începând cu anul viitor, dar că, în cazul în care nu e posibilă această măsură, sindicatele sunt dispuse să accepte şi o creştere salarială la 1.200 de lei brut fără ca angajatorul să plătească taxe pe diferenţa venită din majorarea de la 1.050 la 1.200 de lei.

De altfel, o noutate adusă în discuţiile privind creşterea salariului minim de anul viitor a venit de la Flo­rian Costache, preşedintele Consiliului Econo­mic şi Social (CES), care a propus majorarea salariului minim de la 1.050 la 1.200 de lei brut pe lună cu condiţia ca angajatorii să aibă ace­laşi regim de impozitare ca la 1.050 de lei, chiar dacă acordă salarii brute cu 150 de lei mai mari.

Stiri pe aceeasi tema

Taxa auto va fi restituita cu dobanda in 2018. Ce termen au soferii pentru a depune cererile pentru restituirea taxei de inmatriculare

Delia Ion

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016. Noua ordonanta privind salariile bugetarilor, discutata cu sindicalistii

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Finantelor anunta ca Declaratia Unica se poate depune online. Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult