Legea Educatiei ar putea suferi modificari majore. Intrucat invatamantul obligatoriu ar putea fi de 12 clase, din 2020 s-ar putea desfiinta Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.
”Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabileste obligativitatea ultimei grupe de la gradinta (grupa mare-n.r.) si ultimii doi ani de liceu, incepand din anul 2020. Anul acesta va trebui sa pregatim preluarea, la inceput de ciclu si la sfarsit de ciclu, in invatamantul obligatoriu,” a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.
Astfel, Ecaterina Andronescu ia in calcul o posibila desfiintare a Evaluarii Nationale la clasa VIII-a, ea precizand ca a lansat deja ”dezbateri publice cu directorii scolilor”, ca sa vada daca acest examen ”se mai justifica”.
Ecaterina Andronescu a declarat la Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, din Camera Deputatilor, ca a lansat ”dezbateri publice cu directorii scolilor” sa vada daca Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a ”se mai justifica”, fiind considerata ”o evaluare intermediara”.
Asta in conditiile in care, de anul viitor, invatamantul obligatoriu va fi extins cu inca trei ani, de la grupa mare pana la clasa a XII-a, a precizat ministrul Educatiei, informeaza edupedu.ro.
Andronescu a mai precizat ca modificarea duratei invatamantului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifica Legea Educatiei, aflat chiar pe 6 martie la vot decisiv pe ordinea de zi a sedintei de plen a Senatului.
”Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabileste obligativitatea ultimelor doua grupe la gradinta – grupa mijlocie si grupa mare – si ultimii doi ani de liceu, incepand din anul 2020. Anul acesta va trebui sa pregatim preluarea, la inceput de ciclu si la sfarsit de ciclu, in invatamantul obligatoriu”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu la Comisia din Camera Deputatilor.
”Noi am declansat aceste dezbateri publice cu directorii scolilor si-n Bucuresti, si-n alte judete din tara sa incercam sa vedem si care este perceptia. Pentru ca acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru incheierea gimnaziului si repartizarea elevilor in scoli profesionale, clasice sau duale, si respectiv in licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezinta sfarsitul invatamantului obligatoriu, cum era in legea 84, de exemplu. Daca invatamantul devine obligatoriu pe 12 clase se justifica evaluari intermediare? Ca sa intarim ritmul acesta al invatarii continue, pentru ca el este cel care da si temeinicie invatarii. Toate sunt care, fara indoiala, merita sa le discutam”, a mai spus Andronescu.
In prezent, invatamantul obligatoriu incepe la clasa pregatitoare si se incheie la clasa a X-a. Legea Educatiei in forma sa initiala prevedea insa trecerea clasei a X-a la gimnaziu si un liceu de doar 3 ani – prevederi neaplicate nici pana acum.
Reamintim ca in urma cu putin timp Ecaterina Andronescu declara ca ar vrea introducerea unui examen intermediar, pe principiul examenului de treapta, la trecerea in liceu din clasa a X-a in clasa a XI-a.
Proiectul de lege la care face trimitere ministrul a fost initiat de un grup de 19 parlamentari UDMR in frunte cu Szabo Odon si sapte parlamentari PSD.
Documentul prevede cresterea duratei invatamantului obligatoriu in felul urmator:
pana in 2020 – grupa mare de la gradinta si clasele a XI-a si a XII-a – 14 ani in total
pana in 2023 – grupa mijlocie – 15 ani in total
pana in 2030 – grupa mica – 16 ani de invatamant obligatoriu.
Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat (camera decizionala) anul trecut, pe 7 mai (cu 76 de voturi pentru si 27 impotriva). Presedintele Romaniei l-a contestat la Curtea Constitutionala pe 7 iunie, pe motive de tehnica legislativ.
Judecatorii CCR au admis sesizarea si au declarat actul neconstitutional, pe motiv ca fusese adoptat in aceeasi zi cu alte doua modificari ale aceleiasi legi si ca nu fusesera corelate intre ele aceste modificari (obiectii ridicate de Presedintele Romaniei). Intoarsa automat la reexaminare in toamna, legea a fost votata pe 12 decembrie de Camera. Pe 4 martie a ajuns pe ordinea de zi-vot final la Senat.