Alegeri

LEGEA ELECTORALA – ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Alegerile europarlamentare se vor desfasura in Romania in data de 25 mai 2014. Euroalegerile vor avea loc in baza Legii 33 din 16 ianuarie 2007, republicata. HotWeek va prezinta mai jos date privind numarul deputatilor europeni, alocarea locurilor, inregistrarea candidaturilor, desfasurarea alegerilor si publicarea rezultatelor.

In ceea ce priveste campania electorala, se vor aplica prevederile legii 334/2006 privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Data oficiala a campaniei este cu 30 de zile inainte de alegeri. Datele prezentate mai jos sunt cuprinse in Legea Electorala.

Reprezentare
Reprezentare proportionala, liste inchise (sprijinite de 200.000 semnaturi) si candidati independenti (sprijiniti de 100.000 de semnaturi), la nivel national. Pe lista pot fi maximum 10 candidati mai mult decat numarul de locuri repartizate Romaniei.

HotWeek iti recomanda si: Candidati pentru alegerile europarlamentare

Numarul deputatilor europeni
32 (in 2009 – 33, 2007 – 35)

Alocarea locurilor
Doua etape (efectuate de Biroul Electoral Central):
a. Calcularea pragului electoral si coeficientului national electoral – > ordine descrescatoare a entitatilor politice conform numarului de voturi valid exprimate.
b. Alocarea mandatelor pentru listele selectate in cadrul circumscriptiei nationale, prin metoda d´Hondt.

Circumscriptii
O tara – o circumscriptie

Inregistrarea candidaturilor
Termenul limita pentru inregistrarea candidaturilor este cu cel putin 60 zile inainte de data alegerilor, la Biroul Electoral Central. Acesta va transmite Autoritatii Electorale Permanente un exemplar al dosarului de candidatura in termen de 24 de ore de la admiterea candidaturii.

Incompatibilitati

Cetatenii romani din urmatoarele categorii nu pot fi alesi ca reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European: avocatul poporului, magistrati, ofiteri activi in armata, politisti si alti functionari publici, inclusiv cei cu statut special. Fara sa se aduca atingere celor prevazute in Legea din 1978 privind alegerile pentru Parlamentul European, urmatoarele incompatibilitati sunt prevazute pentru candidatii la Parlamentul European: deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, membru al Guvernului (pozitiile mentionate la art. 81 si 82 din Cartea I, Titlul IV, Capitolul III, Sectiunea 2 din Legea 161/2003 privind transparenta functiei publice si lupta impotriva coruptiei.

Ziua alegerilor si orele de desfasurare

Se stabileste si se anunta de catre Guvern, cu cel putin 90 de zile inainte.
Votarea incepe la ora 7.00 si se incheie la ora 21.00 – art. 46 alin. (1)

Alte alegeri in aceeași zi
Legea nu interzice expres, dar nu este recomandabil.

Numaratoarea voturilor
Incepe la 9 p.m. , dupa incheierea operatiunilor de votare – art. 48 si art. 49

Estimari / publicarea rezultatelor

Sondaje la ieșirea de la urne, dupa ora 21
48 ore mai tarziu – Trimiterea catre Biroul Electoral Central a unui proces-verbal al alegerilor cu toate documentele anexate; dupa adoptarea procesului-verbal, rezultatele oficiale vor fi publicate in Monitorul Oficial

Publicarea rezultatelor

Rezultatele finale vor fi p
ublicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Dreptul de vot

Toti cetatenii romani care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor si toti cetatenii UE rezidenti sau domiciliati in Romania, care se afla in posesia drepturilor lor de vot. Cetatenii UE rezidenti sau domiciliati in Romania trebuie sa se inregistreze pe o lista speciala pe raza unitatii administrative in care se afla; inregistrarea trebuie validata de Autoritatea Electorala Permanenta.

Dreptul de a candida la alegeri
Toti cetatenii romani care au cel putin 23 ani in ziua alegerilor si toti cetatenii UE rezidenti sau domiciliati in Romania, care se afla in posesia drepturilor lor de a fi alesi.

Votul obligatoriu / ne-obligatoriu
Cetatenii romani cu varsta de peste 18 ani sunt inregistrati automat la vot in listele electorale permanente. Votul nu este obligatoriu și nu exista penalitati.

Campania electorala
Finantare
Se vor aplica prevederile legii 334/2006 privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale.

Data oficiala a campaniei
30 de zile inainte de alegeri. Pauza – din dimineata zilei de sambata care preceda zilei de referinta, la ora 07:00 – art. 35.

Calendarul si accesul la mass-media pentru entitatile politice si candidatii independenti vor fi stabilite in termen de 48 de ore de la definitivarea candidaturilor. Accesul la serviciile publice de radio și televiziune este gratuit. Posturile private de radio si televiziune vor oferi timpi de antena proportional cu cei practicati de posturile publice, la același tarif pentru toate entitatile politice și candidatii independenti.

Sondajele de opinie
Cu 48 de ore inainte de ziua de referinta este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada.

Pot efectua sondaje de opinie la iesirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societatile comerciale ori organizatiile neguvernamentale care au in obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie si care sunt acreditate de Biroul Electoral Central.

In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de incheierea votarii.

Stiri pe aceeasi tema

ALEGERI LOCALE, 5 IUNIE 2016. Mergi la vot? Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat actul de identitate

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI 2016. Robert Negoita si-a depus candidatura la Primaria Sectorului 3

Cristiana Petrariu Bota

Rezultate alegeri europarlamentare 2019. BEC a anuntat primele rezultate oficiale partiale: PNL – 26,23%, PSD – 23,68%, USR-PLUS – 20,51%

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult