Legea falimentului personal nu intra in vigoare la 31 octombrie, ci la 31 decembrie. Presedintele Klaus Iohannis a amanat in ultimul moment actul normativ, explicand ca legea insolventei persoanelor fizice trebuie sa isi produca efectele din 31 decembrie, asa cum stabilise initial Guvernul, si nu cu doua luni mai devreme, asa cum a decis recent Parlamentul.
In urma interventiei presedintelui, cei care vor sa isi declare falimentul personal si sa scape astfel de executarea silita pentru neplata datoriilor catre banci mai au de asteptat. Iohannis nu a fost de acord cu interventia parlamentarilor, care au hotarat, la inceputul lunii octombrie, ca legea insolventei persoanelor fizice sa intre in vigoare din 31 octombrie, si nu din ultima zi a acestui an, asa cum stabilise initial Guvernul.
Presedintele motiveaza ca data stabilita initial de Executiv este cea mai buna alegere si atrage atentia ca, daca ar fi respectat termenul decis de Parlament, respectiv 31 octombrie, institutiile si partile implicate nu ar avea timp sa-si exercite atributiile constitutionale si legale.
Citeste si: Legea privind insolventa persoanelor fizice, amanata de Guvern pana in decembrie 2016
Potrivit lui Klaus Iohannis, devansarea termenului de intrare in vigoare a legii, chiar si cu doua luni, poate afecta procesul de alocare a resurselor umane si bugetare necesare functionarii comisiilor si a completelor de judecata. In consecinta, in lipsa unui cadrul functional, procedura stabilirii insolventei persoanelor fizice ar fi inaplicabila.
Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice prevede ca orice cetatean aflat in incapacitate de plata a datoriilor, nu din vina sa, sa isi poata reesalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiara, pe o perioada de cinci ani. Potrivit legii, cei care isi declara falimentul personal sunt protejati astfel de executarea silita din partea bancilor.