8.8 C
România
30 octombrie 2020
Legea de finantare a partidelor politice
Alegeri

Legea finantarii partidelor, adoptata de Camera Deputatilor

Legea privind finantarea partidelor politice a fost adoptata, miercuri, de Camera Deputatilor, cu 296 de voturi „pentru, 15 „abtineri” si 6 voturi „impotriva”. Legea finantarii partidelor politice a primit girul deputatilor odata cu alte doua legi electorale: legea partidelor politice si legea alegerilor locale. Camera Deputatilor este for decizional.

Reexaminarea legii finantarii partidelor

Presedintele Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare Parlamentului, pe 10 aprilie, Legea privind modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Seful statului reclama, printre altele, in cererea de reexaminare, posibilitatea conferita partidelor politice „de a recurge la imprumuturi de la persoane fizice, inclusiv in numerar, dar si de la persoane juridice – altele decat institutiile de credit (supuse supravegherii prudentiale si unor cerinte minime de administrare a riscurilor nerambursarii imprumuturilor)”.

Iohannis considera ca aceasta prevedere este „de natura sa perpetueze dependenta mediului politic de mediul de afaceri si poate fi de natura sa eludeze plafoanele stabilite atat pentru imprumuturi, cat si pentru donatii (eventual, prin donatii deghizate sub forma de imprumuturi), a caror restituire nu va fi solicitata”

Obiectiile presedintelui au fost adoptate ca amendamente in raportul Comisie Speciale de cod electoral.

Unul dintre aceste amendamente spune ca partidele contracta imprumuturi in bani numai prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute, insotite de documente de predare-primire, in contract prevazandu-se modul si termenul de restituire al acestora, iar termenul de restituire nu poate fi mai mare de trei ani.

Un alt amendament prevede ca restiturirea imprumuturilor in bani se poate face numai prin virament bancar. Imprumuturile care nu sunt resituite in termenul prevazut de lege se consituie in donatii.

In ceea ce priveste finantarea partidelor, comisia a completat marti un amendament privind privind imprumuturile considerate donatii, cu urmatorul aliniat:

„(5) Imprumuturile in bani care nu sunt resisrutite care se poate constitui in donatii numai cu acordul partilor si numai daca nu s-a atins in anul respectiv plafonul pentru donatii prevazut”.

A mai fost adoptata si o completare referitoare la donatiile in bani pentru achizitionarea de cladiri pentru sediu de partid, asa incat partidul are obligatia de a indeplini aceasta sarcina de achizitionare in termenul prevazut in contractul de donatie care nu poate depasi doi ani.

La dezbaterile din plen, Marton Arpad (UDMR) a precizat ca ideea de baza cu care UDMR nu este de acord a ramas in lege.

„Ideea de baza gresita este faptul ca nu partidul va fi sponsorizat in campania electorala, ci candidatul. (…) In acest mod, candidatul va fi legat direct de sponsor si in viziunea noastra asta deschide calea spre coruperea candidatului directa. Noi in continuare (…) nu putem vota acest proiect de lege”, a explicat Marton Arpad, citat de Agerpres.

Deputatul Gabriela Podasca (PSD), vicepresedinta comisiei pentru revizuirea legilor electorale, a declarat: „Noua lege incurajeaza competitorii electorali sa declare toate sumele cheltuite si nu mai lasa portite pentru intelegeri obscure intre politicieni si afaceristi. Pe scurt, noua lege a finantarii se bazeaza pe doua principii: transparenta si decenta”.

Stiri pe aceeasi tema

Financial Times: Referendumul din Romania este mai mult decat pare si ar putea extinde guvernarea PSD

Ioana Badulescu

ALEGERI 2016. Mircea Diaconu ar putea candida la Primaria Capitalei. Din partea PSD sau independent?

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. A inceput campania electorala pentru primul tur de scrutin. Cine sunt candidatii si calendarul procesului electoral

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult