LEGEA GRATIERII. Ministerul Justitiei a publicat miercuri pe site proiectul ordonantei de urgenta pentru gratierea unor persoane. Documentul privind Legea gratierii a fost publicat pe pagina online a institutiei. Proiectul de lege prevede ca ar urma sa fie gratiate pedepsele de pana la cinci ani, abuzul in serviciu va fi incriminat in anumite conditii, iar denunturile vor fi valabile 6 luni de la comiterea faptelor.
Guvernul a scris peste noapte legea gratierii si a modificat definitia abuzului in serviciu. Cele doua proiecte au fost publicate, miercuri, pe site-ul Ministerului Justitiei. Presedintele Klaus Iohannis a tinut sa atraga atentia ca premierul Sorin Grindeanu s-a angajat ca astfel de initiative sa nu fie adoptate peste noapte.
Potrivit proiectelor de lege, urmează să fie graţiate pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunţurile vor fi valabile până la şase luni de la comiterea faptelor.
Preşedintele Klaus Iohannis a venit la Palatul Victoria cu scopul de a bloca legea graţierii. După o discuţie de jumătate de oră cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şeful statului a precizat că premierul s-a angajat „să nu bage peste noapte graţierea şi amnistia în nicio şedinţă de Guvern“, ci mai întâi să le pună în dezbatere publică. Pe agenda şedinţei de azi nu s-a regăsit legea graţierii.
Iata ce a declarat premierul Sorin Grindeanu despre cele doua proiecte legislative: „Nu se dezincriminează nici conflictul de interese, nici abuzul în serviciu. Dar se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile CCR. Orice decizia a CCR este obligatorie. Această clarificare pe care Ministerul Justiţiei o face acum este viziunea Ministerului Justiţiei”.