6.2 C
România
17 octombrie 2021
Legea indemnizatiei pentru mame
Social

Legea indemnizatiei pentru mame vizeaza si mamele care au nascut deja

Legea indemnizatiei pentru mame a fost votata, miercuri, de Camera Deputatilor si a plecat deja la promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Dupa ce va fi promulgata, legea indemnizatiei pentru mame va intra in vigoare de la 1 iulie 2016 si le vizeaza si pe mamele care au nascut deja.

Proiectul de lege care prevede o serie de modificari la legislatia privind acordarea concediului si indemnizatiei de crestere a copilului a fost adoptat in unanimitate. Camera Deputatilor este decizionala, legea va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

De precizat ca Guvernul nu este de acord cu aceste modificari, premierul Dacian Ciolos afirmand ca nu vor fi alocati bani pentru majorarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor in cazul in care Parlamentul nu furnizeaza precizari cu privire la sursa acestei suplimentari.

Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara – eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege. Avand in vedere ca salariul minim brut pe tara va fi 1250 lei incepand cu 1 mai, valoarea acestei indemnizatii minime va fi de 1060 lei/luna, prevede legea.

Indemnizatia se acorda pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil. Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut) – circa 500 lei lunar.

Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire.

Stiri pe aceeasi tema

Noua Lege a Educatiei va intra in vigoare la 1 octombrie 2018 si va schimba din temelii sistemul de invatamant

Ioana Badulescu

Legea pensiilor: Varsta de pensionare, vechime in munca si conditii de pensionare

Cristiana Petrariu Bota

BIAS 2016 – Show aviatic pe Aeroportul Baneasa, in acest weekend

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult