Proiectul de lege privind internshipul, adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, deschide posibilitatea muncii la negru, declară Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
„Legea e bună, dar nu se duce până la capăt pentru că dă dreptul oricui să facă stagiatură, nu numai studenţilor. În plus, deschide posibilitatea muncii la negru pentru că dă posibilitatea companiilor să facă un contract la jumătatea salariului minim pe economie și munca prestată poate fi de opt ore sau plătită suplimentar la negru”, spune Jianu, potrivit G4media.
Tinerii în vârstă de cel puțin 16 ani vor putea să lucreze pe perioade de cel mult șase luni în cadrul unor programe de internship plătite, la firme sau la autorități/ instituții publice, potrivit Proiectului de lege privind internshipul, adoptat recent de Camera Decizională, în calitate de For decizional.
Urmeaza ca proiectul sa ajunga pe masa șefului statului pentru promulgare, urmand a intra în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Proiectul va introduce în domeniul raporturilor de muncă contractul de internship, prin intermediul căruia o persoană fizică (intern) se pregătește profesional și lucrează la o firmă sau la instituție/ autoritate publică (organizație gazdă), în schimbul unei indemnizații lunare de internship de cel puțin 50% din salariul minim (reamintim că, în 2018, salariul minim e de 1.900 de lei), proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată.