PRIMA CASA 2020
Social

Legea nr. 29/2018 privind amnistia fiscala pentru vanzatorii de imobile persoane fizice a fost publicata in Monitorul Oficial

In Monitorul Oficial a fost publicata, joi, Legea nr. 29/2018, care presupune o amnistie fiscala pentru persoanele fizice care au realizat vanzari de imobile in calitate de persoana fizica si care au achitat impozitul pe venitul din cedarea proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. 

Aceasta lege vine si acorda o amnistie persoanelor fizice ce au platit impozitul pe venitul din cedarea bunurilor din patrimoniul personal, dar prin natura tranzactiilor multiple repetitive si cu caracter economic, acestea s-au comportat ca si persoane fizice ce desfasoara activitati independente. Legea dispune amnistia asupra tranzactiilor efectuate pana la data de 30 iunie 2017.

Consultantul fiscal Adrian Benta precizeaza, intr-un material publicat pe site-ul hotnews.ro, ca in prevederile legii se regasesc cu precadere persoanele fizice ce au ridicat in nume personal imobile rezidentiale pe care ulterior le-au cesionat sau le-au inchiriat in scopul realizarii de venituri.

Fie dintr-o interpretare eronata a prevederilor din Codul fiscal, fie din necunoasterea obligatiilor de inmatriculare si inregistrare fiscala, aceste persoane au interpretat ca efectueaza cesiuni de active imobilizate din patrimoniul personal unde se datoreaza doar impozitul pe venit in procent de 2% – 3% din pretul vanzarii (conform evolutiei legislative), chiar daca faptic acestea s-au comportat ca persoane fizice ce desfasoara activitati independente.

In esenta, incepand cu anul 2008, persoanele fizice ce desfasoara activitati economice aveau obligatia sa se inmatriculeze la Registrul comertului, conform OUG nr. 44/2008, si ulterior sa se inregistreze fiscal la autoritatea fiscala.

Pentru aceasta structura de afaceri, aceste persoane fizice se incadreaza in categoria persoanelor ce realizeaza venituri din activitati independente, iar pentru aceste tipuri de venituri se datoreaza:
– impozit asupra venitului net, in procent de 16%;
– contributia la asigurarile sociale de sanatate in procent de 5,5% si
– contributia la asigurarile sociale pensii in procent de 10,5%.

Asigurarile sociale au fost uneori plafonate superior, in functie de nenumaratele modificari ale Codului fiscal.

In foarte multe situatii, datorita inspectiilor fiscale, si datorita obligatiei notarilor de a raporta la ANAF tranzactiile privind transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, aceste persoane au fost inregistrate in scopuri de TVA fie direct din decizia acestora, fie ca urmare a inspectiilor tematice.

Insa, autoritatea fiscala nu s-a pronuntat la momentul inregistrarii in scopuri de TVA asupra tipului de venit si asupra structurii impozitarii acestui tip de venit.

In plus, asupra unor inspectii ce au avut ca tematica TVA la vanzarea acestor tranzactii, au fost stabilite debite suplimentare pentru taxa pe valoarea adaugata, respectiv dobanzi si penalitati, insa nu s-a avut in vedere impozitarea veniturilor.

Prin Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligatii fiscale, legiuitorul vine si acorda o amnistie acestor persoane in sensul ca daca a fost platit impozitul din transferul proprietatii imobiliare se anuleaza diferentele de obligatii fiscale generate de sumele suplimentare datorate la impozitul pe venit, respectiv datorate pentru asigurarile sociale si se anuleaza cheltuielile accesorii, pentru tranzactiile realizate inainte de 01 iulie 2017.

Articolul integral poate fi citit pe site-ul hotnews.ro

Stiri pe aceeasi tema

Accident grav in Caras Severin, intre Toplet si Baile Herculane. Trei persoane au murit, alte doua au fost ranite

Cristiana Petrariu Bota

Italia a depasit China la numarul deceselor provocate de coronavirus, sunt 427 de noi decese in ultimele 24 de ore

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul Sanatatii: Plafonul sporurilor ramane la 30%. E inadmisibil ca un spital, in ultimele 5 luni, sa nu faca contract cu CNAS

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult