Legea offshore a fost promulgata de presedintele Iohannis. Ce prevede actul care reglementeaza conditiile de exploatare a rezervelor de gaze naturale din Marea Neagra

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota noiembrie 12, 2018 18:35

Legea offshore a fost promulgata de presedintele Iohannis. Ce prevede actul care reglementeaza conditiile de exploatare a rezervelor de gaze naturale din Marea Neagra

Legea offshore, act care reglementeaza conditiile de exploatare a rezervelor de gaze naturale din Marea Neagra, a fost promulgata, luni, de presedintele Klaus Iohannis. Actul normativ prevede ca statul roman si companiile private care vor exploata gazul din Marea Neagra vor imparti castigul aproape in mod egal, actul obligand totodata la tranzactionarea a minimum 50 la suta din gazul extras pe bursa romaneasca.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Romaniei a semnat luni, 12 noiembrie, decretul pentru promulgarea Legii privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 33/19.02.2018).

Dupa lungi discutii in coalitia de guvernare, legea offshore a trecut abia pe 24 octombrie de Parlament.

Actul, care reglementeaza conditiile de exploatare a rezervelor de gaze naturale din Marea Neagra, a fost sustinut de toate partidele, cu exceptia USR. Pe ultima suta de metri, PSD a acceptat un amendament al celor de la PNL, sustinut si de ALDE si UDMR, prin care investitorilor din Marea Neagra li se garanteaza ca taxele nu vor fi schimbate de statul roman pe parcursul derularii contractelor.

Una dintre conditiile de baza puse de companiile din domeniu a fost stabilitatea fiscala pe tot parcursul unui eventual contract cu statul romam. Cu alte cuvinte, taxele si redeventele sa nu se modifice de la un an la altul in functie de diferite interese.

Cei de la PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, s-au opus unei astfel de prevederi pana la votul decisiv din 24 octombrie, cand social democratii si-au dat seama ca sunt in minoritate. Legea offshore a trecut cu 170 de voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere. Chiar daca votasera actul normativ pe articole, PNL, PMP si USR n-au mai participat si la votul final.

Actul normativ prevede ca statul roman si companiile private care vor exploata gazul din Marea Neagra vor imparti castigul aproape in mod egal. Companiile vor plati atat redevente, cat si un impozit pe profitul suplimentar, iar pe de alta parte isi pot deduce cheltuielile cu investitiile in limita a 30 la suta din acelasi profit suplimentar. O alta prevedere obliga la tranzactionarea a minimum 50 la suta din gazul extras pe bursa romaneasca.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.