11.7 C
România
27 septembrie 2022
LEGEA PENSIILOR MILITARE. Guvernul a aprobat doua hotarari, care vizeaza si casele de pensii din MApN, MAI si SRI
Social

LEGEA PENSIILOR MILITARE. Guvernul a aprobat doua hotarari, care vizeaza si casele de pensii din MApN, MAI si SRI

LEGEA PENSIILOR MILITARE. Guvernul a aprobat, joi, doua hotarari la Legea pensiilor militare de stat, care vizeaza si casele de pensii din MApN, MAI si SRI. Potrivit unui comunicat transmis presei de Executiv, au fost adoptate doua hotarari pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor articolului 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat si atributiile, organizarea si functionarea caselor de pensii sectoriale din MApN, MAI si SRI.

Actele normative sunt esențiale pentru asigurarea implementării optime a noului cadru normativ privind pensiile militare de stat, intrat în vigoare de la 1 ianuarie, precizeaza Guvernul in comunicat.

”În noul context legislativ, aplicabil de la 1 ianuarie 2016, se impune adoptarea normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat pentru a reglementa modalitatea restituirii sumelor reprezentând diferențele între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 și cele stabilite în baza legislației adoptate ulterior (Legea 119/2010 și OUG 1/2011, aprobată prin Legea 165/2011, cu modificările și completările ulterioare). Se respectă, astfel, principiul specific dreptului asigurărilor sociale de menținere în plată a cuantumului mai avantajos al pensiei, în ipoteza recalculării acesteia ca urmare a modificării cadrului legal”, se arată în comunicatul citat.

Executivul menționează că, odată cu integrarea sistemului pensiilor militare de stat în sistemul public de pensii, persoanele beneficiare de pensii militare în temeiul cadrului normativ anterior datei de 1 ianuarie 2011 s-au regăsit în imposibilitatea identificării documentelor care dovedesc veniturile obținute în activitatea profesională cu prilejul recalculării pensiei.

„Restituirea sumelor de bani rezultate din calcularea diferențelor între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 și cele stabilite în baza Legii 119/2010 și a OUG 1/2011, se face doar la cererea titularului dreptului de pensie (sau de tutorele ori curatorul acestuia, de către persoana căreia i s-a încredințat ori i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal sau prin mandatar desemnat prin procură special), în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a legii”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește hotărârea privind atribuțiile, organizarea și funcționarea caselor de pensii sectoriale din MApN, MAI și SRI, Executivul arată că se impunea, în noul context legislativ, stabilirea atribuțiilor, organizării și funcționării caselor de pensii sectoriale din cele trei instituții ”pentru a răspunde mai bine solicitărilor pensionarilor militari.

Related posts

Statutul functionarilor publici va fi modificat? Guvernul a sesizat CCR privind modificarea Legii 188/1999

Lucy Ionesco

Dragos Patraru, scos din sarite de atitudinea „imbecila” afisata de Anghel Iordanescu, de jucatori si de FRF: Mars, ma, mizeriilor!

Bogdan

1 Martie la Chisinau. Traditia martisorului trebuie pastrata, reinvie natura dupa o iarna geroasa

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult