Legea pensiilor va fi amanata pentru anul viitor, punctul de pensie va creste de la 1 iulie 2018
Economie

LEGEA PENSIILOR, MODIFICARI LA GRUPA I SI II DE MUNCA. Reducerea varstei standard de pensionare si modificari la punctajul anual

LEGEA PENSIILOR, MODIFICARI LA GRUPA I SI II DE MUNCA. Legea pensiilor va fi modificata de Ministerul Muncii, care a lansat in dezbatere publica un proiect de lege prin care se doreste eliminarea inechitatilor care au condus la discriminari in grupele I si II de munca. Astfel, modificarile din Legea pensiilor vizeaza grupele I si II de munca, dar si accesul la pensia pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare si acordarea unor punctaje suplimentare la determinarea punctajului mediu anual.

Proiectul de modificare a legii pensiilor face referire si la accesul la pensia pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, dar si la acordarea unor punctaje suplimentare luate in calcul la determinarea punctajului mediu anual.

LEGEA PENSIILOR, MODIFICARI LA GRUPA I SI II DE MUNCA. Proiectul de lege vizează modificarea articolului 158 din Legea nr. 263/2010 prin care isi propune eliminarea inechitatilor care au condus la discriminări între persoane aflate în situaţii identice din punct de vedere al desfăşurării activităţilor care se încadrau în grupa I şi a II-a de muncă, inechităţi care vizau accesul la pensia pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare, dar în ceea ce priveşte acordarea unor punctaje suplimentare luate în calcul la determinarea punctajului mediu anual, scrie site-ul Romania TV.

LEGEA PENSIILOR, MODIFICARI LA GRUPA I SI II DE MUNCA. Astfel, Guvernul propune reglementarea potrivit căreia, adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă sunt valorificate numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

Documentul verificabil poate fi unul dintre următoarele acte: actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă; actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităţilor/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă; contractul individual de muncă; contractul colectiv de muncă; decizii interne; extras din statele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative.

LEGEA PENSIILOR, MODIFICARI LA GRUPA I SI II DE MUNCA. În situația în care există suspiciuni cu privire la legalitatea încadrării activităţii în grupele I şi/sau a II-a de muncă, angajatorii sau orice alţi deţinători legali de arhive sunt obligaţi să pună la dispoziţia caselor teritoriale de pensii, la solicitarea acestora, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza cărora s-au eliberat adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă, ori s-au efectuat înregistrările în carnetul de muncă, pentru verificarea respectării legislaţiei în domeniu.

Proiectul de lege mai prevede că:

– perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în scopul reducerii vârstelor standard de pensionare.

– perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă până la data de 1 aprilie 2001 în activităţile încadrate în condiţii speciale constituie stagii de cotizare în condiţii speciale, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

– stagiile de cotizare realizate în grupa I de muncă, condiţii speciale şi/sau alte condiţii de muncă mai mici de doi ani se valorifică pentru reducerea vârstelor standard de pensionare.

Cum se schimbă articolul 158 din legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii

Articolul 158 se modifică şi va avea următorul conţinut:

„Art. 158 – (1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiţii speciale.
(2) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I de muncă până la data de 1 aprilie 2001 în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiţii speciale, constituie stagii de cotizare în condiţii speciale, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

(3) Stagiile de cotizare realizate în grupa I de muncă, condiţii speciale şi/sau alte condiţii de muncă mai mici de doi ani, se valorifică în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

(4) Dovada vechimii în muncă în grupa I şi/sau a II-a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

(5) În situaţia în care, perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I și/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect sau incomplet, dovada acestora se face cu adeverințe eliberate de către angajatori sau deţinătorii legali de arhive.

(5) Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a-II-a de muncă sunt valorificate numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

(6) Documentul verificabil poate fi unul dintre următoarele acte: actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă; actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităților/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă; contractul individual de muncă; contractul colectiv de muncă; decizii interne; extras din statele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative.

(7) În situația în care există suspiciuni cu privire la legalitatea încadrării activității în grupele I şi/ sau a II-a de muncă, angajatorii sau orice alţi deţinători legali de arhive sunt obligaţi să pună la dispoziția caselor teritoriale de pensii, la solicitarea acestora, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza cărora s-au eliberat adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și/sau a II-a de muncă ori s-au efectuat înregistrările în carnetul de muncă, în vederea verificării respectării legislației în domeniu.

8) În situaţia în care, urmare verificărilor prevăzute la alin. (7) se constată încălcări ale legislaţiei privind încadrarea în grupe superioare de muncă sau nu sunt prezentate documentele care au stat la baza eliberării adeverinţelor, perioadele respective sunt valorificate ca vechime în muncă/stagiu de cotizare în condiţii normale de muncă.

Stiri pe aceeasi tema

Scumpiri in 2018, previziunile sunt confirmate de BNR si Comisia Europeana. Energia, carburantii si gazele in topul scumpirilor

Cristiana Petrariu Bota

Sectorul imobiliar in 2015: Preturile locuintelor s-au stabilizat, sunt mai putini speculatori

Cristiana Petrariu Bota

SALARIZARE 2016. Noua lege a salarizarii si grila de salarizare, o piatra de incercare pentru noul ministru al Muncii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult