Legea pensiilor va fi contestata la CCR. PNL: 65% dintre beneficiari vor primi pensia minima
Social

Legea Pensiilor, modificata. Noua formula de calcul va aparea din toamna anului 2021

O noua lege a pensiilor in Romania. Potrivit noilor modificari operate la legea pensiilor, formula de calcul se schimba, noua formula de calcul urmand a aparea in toamna anului 2021. Punctul de referinta, cu valoarea de 75 de lei, se va introduce la data intrarii in vigoare a noilor reguli. Legea pensiilor, semnata recent de presedintele Romaniei, arata ca totalul pensiei se determina prin inmultirea numarului de puncte realizate cu cele ale valorii punctului de referinta. 

Conform documentului oficial, acesta va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara. La 1 septembrie 2021, punctul de referinta va avea valoarea de 75 de lei, iar in 2022, va fi indexat cu inflatia si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

„Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea venitului brut lunar”

„Numarul total de puncte realizate de asigurat se obtine din insumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din anul respectiv”.

In acest context, cei care contribuie la fondul de pensii administrat privat vor avea parte de punctajul lunar corectat cu raportul dintre cota de distributie la asigurari sociale datorate la sistemul public de pensii. Din acesta se va deduce cota de contributie la privat si cota de distributie prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale. Aceeasi chestiune este prevazuta insa si in actuala lege a pensiilor.

Articole asemănătoare

Madalin Voicu si Nicolae Paun, frauda cu fonduri europene. DNA cere aviz de arestare de la Camera Deputatilor

Lucy Ionesco

De REVELION 2015, restrictii in trafic in Piata Constitutiei

Lucy Ionesco

Primul spital de oncologie pediatrica din Romania se va construi cu ajutorul Asociatiei Daruieste Viata

Ioana Badulescu