LEGEA PENSIILOR. Noi modificari la Legea pensiilor pentru grupele de munca I si II. Recalcularea pensiilor dupa noua lege
Social

LEGEA PENSIILOR. Noi modificari la Legea pensiilor pentru grupele de munca I si II. Recalcularea pensiilor dupa noua lege

LEGEA PENSIILOR. Noi modificari la Legea pensiilor pentru o anumita categorie de pensionari. Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de act normativ potrivit caruia anumite persoane care au muncit in grupele I si II de munca, precum si in conditii deosebite sau speciale, vor beneficia de o majorare a pensiei. Modificarea adoptata de deputati la Legea pensiilor vine dupa ce recent, parlamentarii au mai aprobat (ca si for decizional) o alta moificare la Legea pensiilor care face referire la varsta de pensionare. Masura ar urma sa fie aplicata din 2016.

LEGE PENSIILOR – MODIFICARI LEGEA PENSIILOR: Potrivit modificarilor aduse la Legea pensiilor, ar urma o recalculare a pensiilor persoanelor care au lucrat in grupa I si/sau grupa a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite si/sau conditii speciale, inainte de 1 ianuarie 2011 (data la care a intrat in vigoare noua Lege a pensiilor). Aceste categorii de persoane vor beneficia de o crestere a punctajelor anuale, vedeti mai jos cu cat se va opera aceasta crestere.

Daca in urma recalcularii prevazute de noua lege vor rezulta punctaje medii anuale mai mici, pensionarilor le va fi mentinut actualul punctaj mediu anual si, implicit, cuantumul pensiei pe care o primesc.

Iti recomandam si: Varsta standard de pensionare s-a redus pentru o categorie de salariati

LEGE PENSIILOR – MODIFICARI LEGEA PENSIILOR: Astfel, persoanele care au lucrat in conditii mai grele de munca si s-au pensionat inainte de 1 ianuarie 2011 vor beneficia, de anul viitor, de o majorare a pensiilor, se arata intr-un proiect de lege adoptat miercuri de catre deputati, prin vot final, cu 289 de voturi pentru si o abtinere.

Documentul — care a trecut initial de senatori in luna februarie — mai trebuie doar sa apara in Monitorul Oficial pentru a se aplica.

LEGE PENSIILOR – MODIFICARI LEGEA PENSIILOR: Masura face referire la persoanele care au lucrat in grupa I si/sau grupa a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite si/sau conditii speciale, inainte de 1 ianuarie 2011 (data la care a intrat in vigoare noua Lege a pensiilor).

„Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/sau conditii speciale, potrivit legii, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade (…)”, scrie in raportul (pdf) Comisiei pentru munca si protectie sociala, prin care au fost admise amendamente la proiect.

Vezi si: Legea pensiilor: Varsta de pensionare, vechime in munca si conditii de pensionare

LEGE PENSIILOR – MODIFICARI LEGEA PENSIILOR: Aceste categorii de persoane vor beneficia de o crestere a punctajelor anuale realizate dupa cum urmeaza:

50% pentru perioadele in care au lucrat in grupa I de munca sau in conditii speciale;
25% pentru perioadele in care au lucrat in grupa a II-a de munca sau in conditii deosebite.
Atentie! Noile prevederi adoptate de parlamentari se vor aplica celor pensionati inainte de 1 ianuarie 2011 care n-au beneficiat deja de alte majorari ale punctajelor anuale.

Daca in urma recalcularii prevazute de noua lege vor rezulta punctaje medii anuale mai mici, pensionarilor le va fi mentinut actualul punctaj mediu anual si, implicit, cuantumul pensiei pe care o primesc.

LEGE PENSIILOR – MODIFICARI LEGEA PENSIILOR: Punctajul anual reprezinta, conform Legii nr. 263/2010, numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, acesta fiind obtinut prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare. Referitor la punctajul lunar, acelasi act lamureste ca acesta este „numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica”.

Acesta este al doilea proiect de lege pentru modificarea Legii pensiilor care a fost adoptat prin vot final in cursul lunii curente. Initial, deputatii au aprobat saptamana trecuta o propunere legislativa care prevede ca persoanele care au lucrat mai putin de sase ani in grupa I de munca se vor pensiona mai devreme. Mai multe informatii despre subiect gasiti in acest articol.

Proiectul de lege adoptat de parlamentari trebuie promulgat de presedintele Klaus Iohannis si apoi publicat in Monitorul Oficial.

Stiri pe aceeasi tema

Politista Raluca Domuta a primit premiul pentru cea mai buna politista din lume, pentru misiunile din Haiti

Cristiana Petrariu Bota

Scoli inchise pe 17 si 18 decembrie din cauza vremii. Autoritatile locale din doua judete au anuntat suspendarea cursurilor

Ioana Badulescu

Unitatile de primire a urgentelor din spitale, luate cu asalt in plin sezon al infectiilor respiratorii. Cum sunt clasificate urgentele in UPU

Cristiana Petrariu Bota

1 comment

Avatar
Horatiu 10 mai 2017 at 10:44 am

Daca am lucrat 2 ani in grupa I de munca si doi ani in grupa II de munca primesc ceva la punctajul pensiei. Va multumesc.

Raspuns

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult