Legea pensiilor va fi contestata la CCR. PNL: 65% dintre beneficiari vor primi pensia minima
Breaking NewsPolitica

Legea pensiilor va fi contestata la CCR. PNL: 65% dintre beneficiari vor primi pensia minima

Legea pensiilor va fi contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) de PNL. Vicepresedintele liberalilor, Dan Vilceanu, motiveaza ca legea pensiilor este „cras neconstitutionala”, argumentand printre altele ca 65% dintre beneficiari vor primi pensia minima.

„PNL va contesta la CCR aceasta lege pe care o consideram a fi cras neconstitutionala”, a spus Vilceanu, intr-o conferinta de presa, precizand ca acest proiect a fost amanat pentru saptamana viitoare, cel mai probabil din cauza unor discutii intre PSD si UDMR.

Vicepresedintele liberalilor a explicat motivele de contestare a proiectului la CCR, printre care si faptul ca noua lege leaga pensia de invaliditate de un stagiu minim de cotizare.

„Aceasta lege leaga pensia de invaliditate de un stagiu minim de cotizare. (…) Practic, romanii care nu au contribuit minim 15 ani la sistemul de pensii si sufera un accident de munca sau o boala nu vor primi pensie ceea ce este clar neconstitutional”, a spus Vilceanu, invocand o decizie a CCR.

In opinia sa, acest act normativ creeaza si o discriminare intre persoanele cu dizabilitati, in sensul in care doar nevazatorii beneficiaza de o treime dintr-un stagiu complet de cotizare pentru a primi pensie.

Dan Vilceanu mai sustine ca o alta problema este legata de faptul ca aceasta lege nu are niciun fel de legatura cu contributivitatea.

„Exista o intreaga discutie cu conceptul de datorat si platit pentru a primi pensie. (…) Exista mai multe companii de stat care retin contributiile angajatilor si nu le platesc la sistemul de pensii, fapt care duce contribuabilul in situatia de a nu primi pensie pentru perioada in care aceste contributii nu au fost platite. (…) Aceasta lege introduce o mare nedreptate si ma refer la faptul ca, de exemplu, la un stagiu minim de cotizare de 15 ani ori ca vei contribui la salariul minim pe economie ori la cel mediu pe economie pensia pe care o vei primi este pensia minima si atunci este clar ca, cel putin din punct de vedere al contributivitatii, aceasta lege este stramba, este o lege proasta pentru ca incurajeaza practic cetatenii ca dupa 15 ani sa nu mai munceasca”, a afirmat vicepresedintele PNL.

Dan Vilceanu a aratat ca, in acest context, peste 65% dintre beneficiari vor primi pensia minima.

Potrivit liberalului, legea pensiilor creeaza „o mare nedreptate” pentru salariatii care au lucrat in grupa I si grupa II de munca, acestia urmand sa primeasca o pensie mai mica decat cea calculata conform actualelor prevederi.

El propune ca venitul cumulat din pensii si alte indemnizatii care depaseste 5.000 de lei sa fie impozitat cu 80%, dand ca exemplu pensia presedintelui CCR, Valer Dorneanu, care este de peste 30.000 de lei.

Related posts

Ponta, la bilantul MAI: Va felicit pentru ca Romania este o tara sigura

Lucy Ionesco

Catalin Ivan a fost exclus din partid de PSD Sector 1

Lucy Ionesco

Vanghelie, despre Oprescu: Lasand prostiile si bataliile politice, nu ma bucur de raul lui

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult