Social

Legea pensiilor: Varsta de pensionare, vechime in munca si conditii de pensionare

LEGEA PENSIILOR: Legea pensiilor a suferit o serie de modificari in ultimii ani.  La inceputul anului 2015, trei proiecte de lege de modificare la Legea pensiilor au fost adoptate de Senat, printre acestea numarandu-se si conditiile in care se pot pensiona persoanele care au lucrat in grupa I sau a II-a de munca. Modificarile la Legea pensiilor introduc si sporuri noi, dar vine cu noutati si pentru pensia de urmas. In total, Senatul a adoptat trei proiecte de completare si modificare la Legea pensiilor. 

LEGEA PENSIILOR: Un proiect de lege privind modificari aduse la Legea pensiilor prevede reducerea varstei de pensionare pentru persoanele care au lucrat mai putin de 6 ani la grupa I de munca.

Alineatul (1) al articolul 158 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 158. – (1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1) sunt incadrate in conditii speciale.
2. Dupa alineatul (1) al articolului 158 se introduce un nou alineat, alin (1)1 cu urmatorul cuprins:
Perioadele de vechime in munca mai mici de 6 ani realizate in grupa I de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite de munca, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1) sunt incadrate in conditii speciale.

Te-ar putea interesa si: CONDITII DE PENSIONARE – LEGEA PENSIILOR. CONDITII PENTRU PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA

LEGEA PENSIILOR: Un alt proiect de lege adoptat de senatori in 2015 permite cumulul pensie titular + pensie de urmas pentru sotul supravietuitor de 50% din pensia sotului decedat. Iata ce prevede proiectul de modificare a Legii pensiilor:

„LEGE pentru modificarea Legii nr. 163 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Articolul 92 din Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010 se modifica dupa cum urmeaza:
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat are dreptul cumulativ la pensie de urmas, reprezentand o suma egala cu 50% din pensia sotului decedat, pe langa propria pensie”.

Vezi si: Codrin Scutaru, la Bruxelles: Am constituit la Ministerul Muncii o comisie pentru stimularea natalitatii

LEGEA PENSIILOR: Un alt proiect de lege pentru modificarea Legii pensiilor prevede includerea in calculul pensiei a sporurilor pentru munca in subteran, pe platforme marine, pentru ore suplimentare, pentru functii suplimentare:

Articol unic – Articolul 165 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
Dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, (4)1 cu urmatorul cuprins:
„(4)1 Sporurile in conditii speciale care se utilizeaza la stabilirea punctajelor lunare sunt urmatoarele: sporul pentru lucru in subteran, precum si pentru lucru pe platformele marine de foraj si extractie; indemnizatia de zbor; sporul pentru conditii grele de munca; sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal; sporul pentru exercitarea unei functii suplimentare.”

Stiri pe aceeasi tema

A murit Iolanda Balas, fosta mare glorie a sportului romanesc din anii ’60

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Educatiei pregateste inlocuirea inspectorilor pe materii cu inspectori pe arii curriculare

Ioana Badulescu

Legea avocaturii, modificata! Interceptarea avocatilor devine imposibila

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult