ANAF publica lista rusinii. Ai datorii la stat de peste 100 de lei? Vei aparea pe lista neagra a Fiscului
Economie

LEGEA PREVENTIEI. Anunt important pentru toate firmele din Romania. ANAF si ITM schimba foaia cu agentii economici

LEGEA PREVENTIEI. Anunt important pentru toate firmele din Romania. Firmele nu vor mai fi sanctionate de ANAF, ITM sau alte organe de control fara sa fi fost prevenite si indrumate in prealabil. Modificările sunt incluse in noua Lege a preventiei, potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat (MMACA). 

Legea preventiei, aflata in lucru si analizata, ieri, de Guvern, prevede ca firmele din Romania nu vor mai putea fi sanctionate automat de organe de control ale statului, cum sunt Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sau Inspectoratul Teritoral de Munca (ITM), ci numai daca societatile vor fi fost prevenite si indrumate sa isi remedieze neregulile iar acestea nu se vor fi conformat intr-un termen stabilit.

LEGEA PREVENTIEI. Guvernul ar urma sa adopte Legea preventiei pana pe 23 februarie 2017, insa pentru a intra in vigoare documentul va trebui sa treaca de Parlament, sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si, in cele din urma, sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Potrivit comunicatului de presa citat, Legea preventiei are ca scop prevenirea aplicarii automate a sanctiunilor pentru faptele care constituie contraventii, prin intocmirea unui plan de conformare, astfel incat sa fie acordat contribuabilului un termen in care va avea posibilitatea sa corecteze neregulile constatate si sa se conformeze dispozitiilor legale.

„Aceasta lege va obliga autoritatile cu atributii de control sa procedeze, in primul rand, la educarea si perfectionarea antreprenorilor, precum si la prevenirea greselilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sanctionat, daca inainte nu a fost indrumat si prevenit” -subliniaza Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Iti recomandam si: Ce prevede Legea preventiei si cum va afecta firmele

LEGEA PREVENTIEI. Mecanismul de functionare a preventiei va fi urmatorul:

– Agentul constatator nu va putea aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte care constituie contraventie;
– Acesta va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta;
– Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucratoare;
– Dupa expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul sa reia controlul;
– In situatia in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative;
– Contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani.

LEGEA PREVENTIEI. Viitoarea lege a preventiei ar urma sa se aplice pentru sanctiunile prevazute de urmatoarele reglementari:

Codul fiscal,
Codul de procedura fiscala,
Legea securitatii si sanatatii in munca,
Codul muncii,
Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,
Legea contabilitatii,
Legea dialogului social, Legea privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor,
Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri,
Legea privind ucenicia la locul de munca,
Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor.

Aceste domenii vor fi completate in cadrul procesului interministerial de consultare cu noi acte normative pentru care Legea preventiei va putea fi aplicata.

In schimb, vor fi prevazute exceptii de la aplicarea legii preventiei in cazurile in care:

Exista un pericol pentru constatarea situatiei fiscale;
Exista un pericol grav si iminent de accidentare pentru salariati;
Se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.

„Legea preventiei nu se aplica, de exemplu, pentru sanctiunile prevazute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. In acest caz nu va fi admis sistemul preventiei deoarece s-ar ajunge la incurajarea muncii nedeclarate, prin nesanctionarea acestei fapte” – mai subliniaza ministerul.

„Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri iar o masura de preventie inaintea unei masuri punitive inseamna timp pretios oferit intreprinzatorului pentru a se conforma”, a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu.

Articole asemănătoare

OLX.RO, pierderi de 30 de milioane de lei. Cu 58 de angajati, OLX a avut cheltuieli de 10 milioane de euro

Lucy Ionesco

FMI si Guvernul au cazut de ACORD. Detalii de la negocieri

Lucy Ionesco

Preturile locuintelor din orasele mari au inregistrat cresteri de aproape 9%, declara un oficial BNR

Ioana Badulescu