-0.6 C
România
5 decembrie 2024
ANAF anunta controale ample la nivel national in sectoarele cu risc fiscal
Breaking News

LEGEA PREVENTIEI. Ce reguli vor fi de fapt intre ANAF si firme si de ce asteptarile de la acest proiect ar putea fi prea mari

LEGEA PREVENTIEI. Legea preventiei, care stabileste noi reguli intre fisc si firme, a reusit sa aduca un val de entuziasm in mediul de afaceri din Romania. Proiectul de lege prevede ca impotriva firmelor nu vor mai putea fi luate masuri punitive si amenzi „din prima”, in cadrul unui control urmand a fi stabilite neregulile si emis un termen pentru remedierea acestora.

Potrivit proiectului, daca problemele nu sunt remediate la termen, abia atunci se pot institui masuri punitive. Legea preventiei ar urma sa prevada termene pentru remedierea problemelor de o luna, 3 luni, 6 luni sau chiar 9 luni. De precizat ca un contribuabil poate beneficia de masurile de preventie, pentru fiecare contraventie, o singura data pentru o perioada de cinci ani. Legea preventiei ar urma sa fie adoptata in primul trimestru din 2017, in conditiile in care Guvernul Grindeanua  declarat ca relatia dintre stat si mediul de afaceri trebuie schimbata complet.

LEGEA PREVENTIEI. Mediul de afaceri romanesc s-a entuziasmat imediat dupa lansarea in spatiul public a informatiei ca urmeaza a fi adoptata Legea preventiei, conform careia fiscul nu va putea sanctiona o companie fara ca, in prealabil, sa ii ofere o perioada in care sa poata rectifica neregulile constatate de inspectorii fiscali.

Iti recomandam si: LEGEA PREVENTIEI schimba regulile pentru toate firmele din Romania. Ce masuri vor aplica ANAF si ITM

RFI atrage atentia ca este foarte probabil ca asteptarile de la acest proiect de lege sa fie prea mari. Jurnalistul Constantin Rudnitchi sustine, intr-un comentariu pe pagina online a publicatiei, ca este posibil ca unii sa isi inchipuie ca o data cu aparitia legii fiscul va deveni un fel de consultant fiscal care in loc sa amendeze va da sfaturi comerciantilor. Realitatea este diferita.

La sfarsitul saptamanii trecute, au aparut primele informatii mai concrete legate de constructia noii legi a preventiei. Astfel, se pleaca, intr-adevar, de la ideea ca fiscul trebuie sa aiba un rol de educare si prevenire a greselilor si nu unul corectitiv. Teoretic, niciun agent economic nu va mai putea fi sanctionat inainte de a fi indrumat.

Trebuie spus ca ideea ca fiscul sa aiba si un mai pronuntat rol de indrumare in relatia cu contribuabilii este veche in randul mediului de afaceri. Uneori, asteptarile au fost prea mari, in sensul ca administratorii companiilor si-ar dori ca inspectorii fiscali sa actioneze precum consultanti. Ceea ce practic este imposibil. La fel de adevarat este ca pana acum dialogul institutional dintre companii si fisc s-a desfasurat dupa reguli extrem de rigide. Adica, reprezentantii firmelor adresau intrebari catre fisc, pe cale legala, iar raspunsurile primite erau invariabil seci, prin citarea catorva paragrafe ale legii. Raspunsuri care nu lamureau cu nimic cazul pus in discutie.

Proiectul legii preventiei are o sfera limitata de aplicare si anume contraventiile. Este logic sa se intample asa, pentru ca ar fi fost imposibil ca societatile comerciale sau administratorii companiilor la care se constata o infractiune de tipul evaziunii fiscale sa fie lasati o saptamana sa isi puna in ordine lucrurile sau pur si simplu sa se faca nevazuti.

Contraventiile fiscale se refera la neindeplinirea termenului stabilit de lege privind obligatiile de declarare. De asemenea, mai sunt considerate contraventii nerespectarea obligatiilor de a prezenta inspectorilor fiscali datele arhivate in format electronic sau dosarul preturilor de transfer.

Legea preventiei va aduce urmatorul mecanism: un inspector fiscal constata contraventia; intocmeste un proces-verbal de constatare, dar si un plan de conformare, de remediere a problemelor constatate, si un termen de cel putin sapte zile pana la care trebuie rezolvate abaterile de la lege. Dupa data inscrisa in procesul-verbal, fiscul poate relua controlul si daca nu s-au remediat contraventiile constatate se aplica amenda. Trebuie precizat ca un contribuabil poate beneficia de masurile de preventie, pentru fiecare contraventie, o singura data pentru o perioada de cinci ani.

Si acum fiscul are posibilitatea de a conveni cu adminstratorii companiilor un plan de conformare, pe baza unor instructiuni interne ale agentiei fiscale. Regula nu a functionat pe scara larga. Pe de o parte, pentru ca se puteau ridica suspiciuni ca ar fi existat o intelegere intre inspectorii fiscali si oamenii din companie. Pe de alta parte, de ani de zile, inspectorii ANAF s-au aflat intr-un galop nebun pentru a strange bani la buget. Conform unor informatii neoficiale, exista chiar planuri de amenzi pentru inspectorii fiscali. In aceasta situatie, inspectorii au preferat sa aplice amenzi fara a mai incerca sa faca intelegeri de remediere a contraventiilor constatate.

Interesant este ca in randul sanctiunilor contraventionale intra alaturi de clasica amenda si blocarea contului bancar, suspendarea sau anularea avizului de functionare sau inchiderea unitatii. Prin aceasta lege macar aceste sanctiuni nu vor mai putea fi aplicate peste noapte. In rest, vom vedea cum se va aplica legea si ce portite vor gasi intreprinzatorii si inspectorii fiscali pentru a face slalom printre prevederile legale.

Vezi si: Noi masuri pentru firme in sprijinul oamenilor de afaceri

MODIFICARI LA CODUL FISCAL 2017. Ce schimbari sunt prevazute pentru firme

Articole asemănătoare

Frans Timmermans recomanda Romaniei sa nu faca pasi inapoi. Verificarea magistratilor trebuie facuta de magistrati, nu de politicieni

Ioana Badulescu

LEGEA SALARIZARII, promulgata de presedintele Iohannis: PSD-ALDE au obligatia sa se asigure ca legea salarizarii va avea rezultate conform promisiunilor facute

Ioana Badulescu

Serviciile Secrete Germane nu mai spioneaza internetul pentru SUA. Guvernul german si cel american lucreaza la o noua strategie

Lucy Ionesco