ANAF anunta controale ample la nivel national in sectoarele cu risc fiscal
Economie

LEGEA PREVENTIEI – Lista contraventiilor care vor intra sub incidenta acestei legi

LEGEA PREVENTIEI – Legea Preventiei a fost lansata in dezbatere publica, lista contraventiilor care vor intra sub incidenta acestei legi fiind disponibila ai jos. Legea Preventiei, care da posibilitatea companiilor sa isi remedieze greselile fiscale inainte ca Fiscul sa le plice amenda sau sa le intocmeasca dosare, a fost pusa in dezbatere publica de Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Legea preventiei are ca scop sa previna savarsirea de contraventii de catre persoanele sau sau companiile care desfasoara activitate economica, precum si savarsirea de contraventii de catre institutiile publice si institutiile publice locale.

Deja s-au facut modificari la Legea Preventiei

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat apreciază interesul mare manifestat pentru proiectul Legii Prevenției, după lansarea lui în dezbatere publică, interes care ajută Grupul de lucru în centralizarea și adaptarea propunerilor primite din partea societății civile.

Lista contravențiilor care vor intra sub incidența acestei legi este construită exclusiv la propunerea ministerelor care au în subordine organisme cu atribuții de control, fiind asumată sub semnătură. Având în vedere multitudinea de contravenții și specificitatea domeniilor în care se aplică acestea, orice modificare a listei (eliminarea sau adăugarea) se face în urma consultării cu ministerul de resort care are în competența domeniile în care se aplica respectivele contravenții.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este un integrator al propunerilor de contravenții, linia de demarcație a contravențiilor care intră sub incidența legii și acele fapte care nu pot beneficia de prevenție din cauza gradului de pericol ridicat pe care îl prezintă, fiind stabilită și asumată de fiecare minister în parte. Astfel, în urma sesizărilor venite din partea societății civile privind scoaterea din Anexa 1 a contravențiilor prevăzute de art.20, alin. a și b din H.G nr. 415/2004, respectiv, cea prevăzută la art.1 lit. d din Legea nr.12/1990, am transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și Ministerului Finanțelor Publice, care au propus introducerea acestor fapte pe listă, solicitarea de eliminare a respectivelor contravenții din Legea prevenției, solicitarea fiind agreată.

Propunerile, observațiile și opiniile celor interesați să participe la procesul elaborării proiectului Legii Prevenției sunt așteptate la adresa de e-mail dezbateri.publice@imm.gov.ro până pe data de 1 mai 2017. În urma procesului de consultare publică extinsă, atât textul proiectului, cât și lista contravențiilor pot suferi modificări.

Ce prevede proiectul Legii Preventiei

Legea Preventiei are 12 articole, dar reglementează 333 de contravenţii cuprinse astăzi în peste 140 acte normative (legi, ordonanţe, norme) elaborate din 1990 încoace. Lista celor 333 de contravenţii este cuprinsă în anexa 1 a legii.

Proiectul prevede ca, în cazul săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în anexa 1, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere. În această situaţie, nu se aplică sancţiuni complementare.

Planul de remediere are limite de aplicare: se întocmeşte în cazul în care, în cursul derulării controlului, contravenientul îşi îndeplineşte obligaţia legală; se mai întocmeşte, dacă contravenţia nu este continuă sau în cazul în care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla în situaţia de a constata şi sancţiona aceeaşi faptă.
Proiectul mai prevede că, în termen de maximum cinci zile lucră­toare de la data expirării termenului de remediere, agentul constatator are obligaţia să reia controlul şi să completeze partea doua a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contra­venţiei şi, dacă este cazul, registrul unic de control, cu menţiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse.

Dacă, cu ocazia reluării con­trolului, se constată că contravenientul nu a îndeplinit măsurile de remediere stabilite în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de consta­tare şi sancţionare a contravenţiei, prin care agentul constatator/organul sau persoana competentă aplică sancţiu­nea/sancţiu­nile contraven­ţionale, altele decât cea cu avertisment.

Sancţiunea cu avertisment se aplică o singură dată. În cazul în care, după ce a beneficiat de avertisment, contravenientul repetă aceeaşi contra­venţie în termen de 3 ani, sunt direct aplicabile prevederile privind consta­tarea şi sancţionarea contravenţiilor.

Stiri pe aceeasi tema

Productia de grau este superioara celei de anul trecut

Bogdan

Romania are cei mai multi proprietari de imobile din Europa, doar 4% din populatie sta cu chirie

Ioana Badulescu

SALARII 2016. Ordonanta privind salariile bugetarilor, aprobata astazi. Noua grila de salarizare, in vigoare de la 1 august 2016

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult