1.1 C
România
27 noiembrie 2022
ANAF anunta controale ample la nivel national in sectoarele cu risc fiscal
Economie

Legea preventiei va intra in vigoare pe 17 ianuarie. In cazul unui control, sanctiunea aplicata e avertismentul plus un plan de conformare

Legea preventiei va intra in vigoare in data de 17 ianuarie 2018, dupa ce actul legislativ a aparut, recent, in Monitorul Oficial. Vazut ca un act normativ pentru prevenirea savarsirii de contraventii, forma finala adoptata dupa dezbaterea publica nu mai enumera contraventiile aflate in sfera legii, potrivit hotnews.ro, care il citeaa pe consultantul fiscal Adrian Benta.

Prevederile din Legea preventiei urmeaza sa fie adoptate in termen de 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a legii prin Hotarare de Guvern.

Printre prevederile din Legea preventiei:

Toate institutiile publice si autoritatile cu atributiile de control au obligatia ca in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi sa elaboreze si sa difuzeze documentare si ghiduri privind:
– Legislatia in vigoare pentru constatarea si sanctionarea contraventiilor;
– Drepturile si obligatiile autoritatilor de control, dar si drepturile si obligatiile persoanelor controlate;
– Indicarea distincta a contraventiilor si a sanctiunilor pe care institutia de control le poate aplica.

In activitatea de indrumare institutiile si autoritatile de control au obligatia:
– Sa elaboreze proceduri de indrumare si control pe care sa le urmeze toate persoanele ce efectueaza activitati de control;
– Sa afiseze pe paginile de internet detinute solutiile de indrumare, precum si procedurile de indrumare;
– La fiecare activitate de control trebuie sa se exercite un rol activ de indrumare;

Puncte esentiale din Legea preventiei:

1. In cazul unui control, sanctiunea aplicata e avertismentul plus un plan de conformare
In cazul actiunilor de control, cand se constata savarsirea unei contraventii dintre cele ce vor fi adoptate prin Hotarare de Guvern, agentul constatator aplica drept sanctiune avertismentul la care anexeaza un plan de remediere.Nu se aplica sanctiunea cu avertismentul si nu se aplica un plan de conformare daca persoana conformata isi indeplineste obligatiile legale pe parcursul controlului sau daca contraventia nu are caracter de continuitate.
2. In cazul in care, agentul constatator aplica alte sanctiuni decat avertismentul insotit de planul de conformare, cand este cazul, in aceasta situatie se considera ca procesul verbal de constatare a contraventiei este nul de drept.
3. In termen de 10 zile lucratoare, de la data expirarii termenului de remediere, agentul constatator trebuie sa reia inspectia si sa constate daca persoana controlata a indeplinit masurile de conformare. In cazul in care aceste masuri au fost indeplinite, se vor consemna in sectiunea finala a planului de conformare.
4. Daca agentul constatator observa ca nu au fost indeplinite obligatiile de conformare, atunci va aplica sanctiunile contraventionale prevazute de legislatie, altele decat avertismentul.
5. Daca in termen de 3 ani de la sanctionarea cu avertisment se constata ca persoana controlata se afla intr-o alta situatie de sanctiune contraventionala, aceasta nu mai beneficiaza de procedura avertismentului si a planului de guvernare si va fi amendata contraventional cu celelalte sanctiuni prevazute de lege.

Prezenta lege intra in vigoare in 17 ianuarie, cu exceptia situatiei privind termenul maxim in care Guvernul trebuie sa adopte contraventiile de fac obiectul legii, pana in data de 15 ianuarie. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta

Related posts

IMPOZITE 2016. Impozitul pe locuinte, terenuri si masini, termen prelungit pana la 30 iunie

Lucy Ionesco

Salariile romanilor se duc pe mancare, facturi si medicamente

Lucy Ionesco

ROBOR a fost crescut in mod artificial de noua banci comerciale, sustine Darius Valcov

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult