3.2 C
România
21 februarie 2024
Legea privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, trimisa in Parlament de Guvernul Orban
Breaking NewsPolitica

Legea privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, trimisa in Parlament de Guvernul Orban

Propunerea legislativa privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin pentru care Guvernul condus de Ludovic Orban urmeaza sa isi angajeze raspunderea, a fost trimisa, luni, in Parlamentul Romaniei. La scurt timp, presedintele Klaus Iohannis a cerut, intr-un discurs public, sesiune extraordinara in Parlament pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

In legea trimisa la Parlament, guvernul precizeaza ca turul al doilea ar urma sa fie organizat la doua saptamani distanta de primul tur de scrutin. Alegerea primarului in doua tururi de scrutin, spune executivul, va asigura un grad mai mare de legitimitate pentru cel ales. 

Proiectul de act normativ este insotit si de o expunere a argumentelor executivului, care sustine ca acest demers ar fi determinat de alterarea standardului democratic la nivelul comunitatilor locale.

Urmeaza ca presedintele sa ceara legislativului sa se reuneasca intr-o sesiune extraordinara pentru a fi stabilit calendarul asumarii. Conform proiectului de lege, primarii vor fi alesi din doua tururi de scrutin daca nu obtine niciun candidat in primul tur 50%+1 din voturile exprimate. De asemenea, cresc sansele candidatilor independenti sa poate intra in competitia electorala.

„Prin excepție de la prevederile alin. (2), în cazul comunelor cu mai puțin de 500 de locuitori, pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi listă de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 10% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează”, se arata in proiectul de lege.

Guvernul vrea sa impiedice si turismul electoral, astfel in proiectul de lege este cuprinsa o prevedere ca toti cei care isi schimba domiciliul sau resedinta cu 90 de zile inainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresa.

„Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”, scrie in proiect.

In legea trimisa la Parlament, guvernul precizeaza ca turul al doilea ar urma sa fie organizat la doua saptamani distanta de primul tur de scrutin.

Related posts

Dacian Ciolos si-a inceput vizita in SUA, unde se va intalni cu Joe Biden si cu alti oficiali americani

Lucy Ionesco

SONDAJ ISS POL: Cu ce partid ar vota romanii daca s-ar organiza alegeri anticipate

Lucy Ionesco

Decizia JAI privind cota de refugiati, comentata de premierul Victor Ponta

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult