5.3 C
România
29 noiembrie 2021
Guvernul Romaniei
Economie

Legea privind insolventa persoanelor fizice, amanata pana in decembrie 2016

Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost amanata de la aplicare pana in decembrie 2016. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a explicat, miercuri, ca s-a luat aceasta decizie, in sedinta de astazi a Guvernului, decizia presupunand prorogarea cu 1 an, pana in decembrie 2016, a aplicarii Legii privind insolventa persoanelor fizice. 

„S-a ajuns in aceasta situatie deoarece niciunul dintre pasii de implementare prevazuti in lege nu a fost atins, desi in lege au fost prevazute termene concrete. Astfel ca Guvernul a fost nevoit, desi nu a dorit, sa amane aplicarea acestei legi pana in decembrie 2016. Totodata, avem stabilit un plan de actiune ca acesti pasi sa fie implementati”, a precizat Suciu.

Suciu a explicat ca trebuia constituita o comisie de insolventa la nivel central in termen de trei luni de la publicarea Legii in Monitorul Oficial, in iunie 2015, iar neconstituirea acestei comisii a dus la alte intarzieri in lant si la un calendar imposibil de implementat.

„Astfel ca suntem intr-un calendar imposibil de implementat. Consideram legea oportuna, dar trebuie sa fie functionala. Sunt probleme serioase, un efort logistic imens, care nu s-ar fi putut implementa usor. Planul Guvernului este pe un an, iar ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului — n.r.) trebuie sa vina cu raportari trimestriale pentru implementarea acestui plan”, a adaugat Dan Suciu.

Pentru ca Legea insolventei persoanelor fizice sa fie aplicata este nevoie de angajarea a 180 de persoane in cadrul ANPC si a 140 de persoane in comitetele de insolventa. in plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa pregateasca inca 600 de judecatori si sa angajeze 750 de grefieri.

Legea privind insoventa persoanelor fizice a fost adoptata de Parlament in luna mai si publicata in Monitorul Oficial in iunie.

Potrivit initiatorului, deputatul PSD Ana Birchall, aceasta lege ofera un ajutor romanilor de buna-credinta, „sufocati de datorii”.

Astfel, romanii care au datorii vor avea posibilitatea sa-si declare falimentul personal si vor beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea face un plan de reesalonare a datoriilor pe un termen de 5 ani, si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata.

Stiri pe aceeasi tema

Noua bancnota de 20 de EURO din seria Europa va fi pusa in circulatie din 15 noiembrie 2015

Corina Alexandru

Impozit pe bacsis! Legea va impune ca bacsisul sa fie trecut pe un bon fiscal separat

Cristiana Petrariu Bota

Investitiile straine in Romania au fost in crestere in 2013

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult