CCR a admis sesizarea lui presedintelui Iohannis: Legea privind statutul functionarului public parlamentar, adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului
Breaking News

Legea privind majorarea salariilor in invatamant si sanatate este constitutionala, declara CCR. Decizia privind amanarea unor taxe va fi data vineri

Legea care majoreaza salariile in invatamant si sanatate a fost declarata constitutionala de judecatorii de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Acestia au decis, miercuri, ca Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educatie si din sanatate, este constitutionala si a amanat pentru vineri decizia pe sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale.

Anuntul a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu. Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacata la CCR de catre Guvern si PNL, cele doua sesizari fiind conexate de judecatorii constitutionali.

Intre timp, ministrul Muncii Dragos Pislaru a comentat decizia Curtii Constitutionale privind majorarile de salarii din educatie si sanatate. Pislaru sustine ca cei care se bucura acum de victoria politica obtinuta prin subiectul salarizarii vor vedea ca pana la urma cineva va suporta „nota de plata”. Potrivit ministrului, cei care vor suporta vor fi ori alte categorii de bugetari, ori toti contribuabilii.

„Astazi (miercuri – n.r.) Curtea Constitutionala a decis ca modificarile din Parlament la OUG 20 sunt constitutionale. Ca reprezentant al executivului, fireste, accept aceasta decizie ca fiind clarificatoare din punct de vedere al legalitatii. Era insa de datoria noastra sa indicam atât lacune de procedura, cat si lipsa unei alocari de resurse bugetare pentru masurile adoptate atât de aproape de campania electorala”, a scris Dragos Pislaru, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Totusi, ministrul Muncii spune ca se bucura ca aceste cresteri salariale au fost aplicate in sanatate, educatie si asistenta sociala, desi nu a sustinut modul in care au fost alocati acesti bani.

Ministerul Muncii: Guvernul nu are nicio pozitie asupra salariului minim din 2017. Ce scenarii se iau in calcul

„Pe de-o parte, ma bucur in mod onest ca asistenta sociala, sanatatea si educatia vor beneficia de anumite cresteri salariale. Cei care nu vor sa creada acest lucru, e treaba domniilor lor. Eu nu am fost de acord cu modul in care s-au alocat acesti bani, dar am recunoscut nevoia de a finanta mai bine aceste categorii si as fi preferat sa se faca in mod echitabil (spre exemplu, sa creasca mai mult pentru asistentul social, nu pentru contabili si cei aflati pe functii de conducere)”, a completat acesta.

Dragos Pislaru si-a exprimat mahnirea pentru faptul ca prin alocarea a 4,85 miliarde pentru aceste majorari „se omoara” primii doi ani de posibila aplicare serioasa a legii salarizarii unitare.

„Ce ma mâhneste profund este ca nu s-a inteles ca prin alocarea in acest mod a 4,85 miliarde pentru aceste majorari, care contin mai putin vizibil si anumite cresteri cu dedicatie, complet inechitabile, se omoara probabil primii 1-2 ani de posibila aplicare serioasa a legii salarizarii unitare. Categoriile care vor ramâne pe margine, cum ar fi administratia locala, soldatii din armata, personalul din cultura, vor mai avea de asteptat. Probabil ca multi vor sari sa spuna ca o sa vad eu cum se vor mari si aceste salarii si ca sunt bani pentru toate. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Resursele bugetare sunt limitate, iar alegerea de alocare este conditionata de o minima responsabilitate. Ceva o sa crape daca tragi de buget mai mult decât poate duce – fie tai investitii, fie nu respecti taierile de taxe, fie cresti fiscalitatea pentru a aduce noi resurse”, a mai spus ministrul Muncii.

Dragos Pislaru a mai precizat ca salariile tuturor bugetarilor de la baza piramidei vor fi „puternic comasate”, din cauza ca salariul minim va fi majorat, de la anul, la 1.450 lei.

Amintim ca premierul Dacian Ciolos a anuntat pe 8 noiembrie ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in sanatate si educatie. Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.

Ciolos a subliniat ca solicitarea de control de constitutionalitate vizeaza legea de aprobare a Ordonantei, astfel ca, orice decide Curtea, OUG ramane in vigoare si se aplica.

Premierul a mai sustinut ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri parlamentare nu se mai adopta acte normative legate de majorari de salarii. Premierul a precizat ca legea spune ca institutiile publice nu adopta astfel de acte normative, iar Parlamentul este institutie publica.

Sesizarea pe Legea initiata de PSD care elimina 102 taxe nefiscale a fost facuta in noiembrie. Presedintele Iohannis sustine in motivarea sesizarii ca prin lege sunt incalcate normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national.

Ministerul Muncii aduce precizari cu privire la legea salarizarii, aplicabila de la 1 iulie 2017. Ce salarii cresc si care va fi impactul bugetar

SALARIZARE 2017. Ce lefuri prevede ultima varianta a legii salarizarii unitare (profesori, medici, politisti, judecatori, preoti)

 

Articole asemănătoare

Presedintele Iohannis a transmis un mesaj romanilor din Marea Britanie, al caror viitor in aceasta tara este incert

Lucy Ionesco

OMS a decretat urgenta medicala globala epidemia de coronavirus din China. Cel mai recent bilant indica 171 morti si peste 8.000 de cazuri confirmate

Lucy Ionesco

Cea mai mare economie din Europa intra in recesiune, pe fondul unui Brexit fara acord si a tensiunilor comerciale globale

Lucy Ionesco