Social

Legea privind venitul minim de insertie, publicata pe site-ul Ministerului Muncii

S-a publicat proiectul de lege privind venitul minim de inserție, primul ajutor social care corelează principalele 3 ajutoare sociale într-unul singur și este menit să stimuleze revenirea în zona activă a celor care pot munci.

„Munca echipei din care am făcut parte doi ani și jumătate are astăzi un rezultat. Mulțumesc, tuturor! Baftă celor care au astăzi responsabilitatea de a-l implementa!”, a scris fostul secretar de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, pe pagina sa de Facebook.

Venitul minim de inserţie este un beneficiu de asistenţă socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială.

„Situaţia de dificultate este situaţia în care se află persoanele care, la un moment dat, pe parcursul ciclului de viaţă, din cauze socio-economice, de sănătate şi/sau care rezultă din mediul social de viaţă dezavantajat, şi-au pierdut sau limitat propriile capacităţi de integrare socială”, se arata in document.

„Venitul minim de inserţie reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul acoperiririi nevoilor minime de trai şi de locuire ale familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţia prevăzută la art.1 alin.(2), precum şi pentru prevenirea sărăciei copiilor şi stimularea participării acestora în sistemul de educaţie.

Venitul minim de inserţie se compune din una sau mai multe din următoarele categorii de ajutoare financiare:
a) ajutor social; b) alocaţie pentru familia cu copii; c) supliment pentru pentru locuire.

Poate beneficia de venit minim de inserţie, familia şi persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nevoile minime de trai şi de locuire, dacă îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de prezenta lege și ale cărei venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 lei, respectiv 1,400 ISR.

Venitul net lunar ajustat reprezintă suma care revine fiecărui membru de familie din venitul net lunar total al acesteia, după aplicarea coeficienților de echivalență corespunzători dimensiunii familiei, denumiţi în continuare coeficienţi de echivalenţă.

Pentru componenta venitului minim de inserţie reprezentată de ajutorul social, cuantumul maxim al acestuia stabilit pentru persoana singură este de 260 lei/ lună, respectiv 0,520 ISR.

Cuantumul maxim al ajutorului social ce poate fi acordat se calculează în funcţie de numărul membrilor din familie, pornind de la valoarea de referinţă reprezentată de cuantumul maxim lunar prevăzut la alin.(1), la care se aplică coeficienții de echivalență prevăzuți la art. 9 alin.(3).

Suma aferentă ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelul cuantumului maxim al ajutorului social calculat, în condiţiile art.15, pentru întreaga familie sau persoana singură şi nivelul veniturilor nete lunare realizate de familie sau de persoana singură în luna anterioară solicitării dreptului, cu aplicarea prevederilor art.10 și 11.

În cazul persoanei singure cu vârsta de 60 de ani şi peste, limita venitului net lunar ajustat prevăzută la art. 9 alin.(4) lit.a) și cuantumul maxim al ajutorului prevăzut la art. 15 se stabilește la 300 lei, respectiv 0,6 ISR.

Componenta venitului minim de inserţie, reprezentată de alocaţia pentru familia cu copii, se acordă în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie.

Pentru familia beneficiară de ajutor social, precum și cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 260 lei/ lună, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit, după cum urmează:
a) 100 lei, respectiv 0,200 ISR pentru familia cu un copil;
b) 200 lei, respectiv 0,400 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 300 lei, respectiv 0,600 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 400 lei, respectiv 0,800 ISR pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi.
(3) Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor social, cuantumul lunar al
alocaţiei este stabilit, după cum urmează:
a) 120 lei, respectiv 0,240 ISR pentru familia cu un copil;
b) 240 lei, respectiv 0,480 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 360 lei, respectiv 0,720 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 480 lei, respectiv 0,960 ISR pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi.

Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 261 lei/ lună, respectiv 0,522 ISR și 700 lei, respectiv 1,4 ISR, inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit, după cum urmează:
a) 85 lei, respectiv 0,170 ISR pentru familia cu un copil;
b) 170 lei, respectiv 0,340 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 255 lei, respectiv 0,510 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) 340 lei, respectiv 0,680 ISR pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi.

Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 261 lei/lună, respectiv 0,522 ISR și 700 lei, respectiv 1,4 ISR, inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit, după cum urmează:
e) 100 lei, respectiv 0,200 ISR pentru familia cu un copil;
f) 200 lei, respectiv 0,400 ISR pentru familia cu 2 copii;
g) 300 lei, respectiv 0,600 ISR pentru familia cu 3 copii;
a) 400 lei, respectiv 0,800 ISR pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi.

Legea integrala poate fi consultata pe site-ul Ministerului Muncii.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. 

Stiri pe aceeasi tema

Accident la Clinceni, doi parasutisti au murit, un altul a fost ranit. FOTO

Cristiana Petrariu Bota

Militari romani si straini incep exercitiul Spring Storm 18 organizat de Fortele Navale Romane la Marea Neagra

Cristiana Petrariu Bota

Somajul din Romania a ajuns la un minim istoric, arata cel mai recent raport al INS

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult