Tensiuni dupa aplicarea Legii salarizarii si trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Angajati cu vechime vor avea salarii mai mici decat debutantii, afectat fiind atat sectorul bugetar, cat si sectorul privat. In noiembrie, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sustinea cu tarie ca salariile nu vor scadea in urma trecerii contributiilor de la angajator la angajat si l-a acuzat pe presedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, ca „interpreteaza, ca de obicei, vorbele” reprezentantilor Guvernului.
Liderii sindicali avertizeaza ca zeci de mii de bugetari din ministere vor avea salarii si cu pana la 40% mai reduse, in urma reincadrarii in noile grile de salarizare. Afectati sunt grefierii cu vechime mai mare de 15 ani, care vor pierde la salariu sume de pana la 500 de lei, salarii mai mici vor primi si angajatii din invatamant si sanatate, politistii vor avea si ei salariile micsorate, insa probleme ar putea aparea si in sectorul privat.
In tot acest timp, cresc salariile parlamentarilor. Indemnizatiile brute ale deputatilor au fost majorate de la 1 ianuarie, gratie cresterii salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, in functie de care se calculeaza aceste indemnizatii. Coroborata cu Legea salarizarii unitare si cu transferul contributiilor la angajator, cresterea indemnizatiilor a dus la o majorare de circa 8% a veniturilor parlamentarilor de la 1 decembrie, in timp ce cresterea medie pentru restul bugetarilor este de 3%. Ca urmare a acestei majorari, un parlamentar ajunge la o indemnizatie de 9993 lei net, cu circa 840 de lei mai mult decat in luna decembrie.
Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a explicat ca la Ministerul Afacerilor Externe vor fi cele mai mari scaderi de venituri, cu până la 40%. De ce? Pentru că salariul acestor angajați, fiind raportat la nivelul celor din exterior, depășește maximul din grila de salarizare.
Din același motiv, salarii scăzute vor primi si cei cu funcții de execuție, care au venituri mari, dar și vechime și experiență pe măsură, completează Sebastian Oprescu.
„Transferul contribuțiilor exclusiv în sarcina angajatului vine peste majorarea salarială de 25%. Fiind o majorare salarială de 25%, contribuțiile de 22,5%, automat rămân 2,5% creștere”, a explicat liderul sindical.
Oprescu susține că mai sunt instituții în care cei necalificați vor fi plătiți la fel ca cei calificați în urma creșterii salariului minim pe economie. În aceste condiții, sindicaliștii se pregătesc de proteste, adaugă Sebastian Oprescu.