Economie

LEGEA SALARIZARII: Prevederi din noua lege a salarizarii, ce va fi elaborata pana la 1 octombrie 2015

LEGEA SALARIZARII 2015: Noua lege a salarizarii bugetarilor a intrat pe ultima suta de metri, documentul urmand a fi elaborat de Ministerul Muncii pana la 1 octombrie 2015, data la care va ajunge spre aprobare in Guvern. Desi termenul initial era 1 septembrie, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca de la 15 octombrie noua lege a salarizarii va intra in dezbatere la Parlament. Draftul noii legi a salarizarii prevede ca pva fi cel mai bine platit demnitar ales din administratia locala, cu un venit brut de 16.000 de lei brut pe luna, in timp ce un primar al unei comune cu mai putin de 3.000 de locuitori va primi un salariu brut de 6.900 de lei brut lunar.

Noua lege a salarizarii mai prevede, potrivit proiectului, ca angajatii din aviatie, din Curtea de Conturi, de la Consiliul Concurentei sau de la Agentia Nationala de Integritate vor avea printre cele mai mari salarii din sectorul bugetar

Totodata, noua lege a salarizării bugetarilor prevede cinci clase de salarizare în locul celor 111 din prezent, fiecare clasă având un salariu minim şi unul maxim în care veniturile pot varia în funcţie de studiile, vechimea şi realizările angajaţilor. Legea vizeaza  aproximativ 1,2 milioane de bugetari.

Conform unui prime variante a proiectului de lege al salarizarii, anumite categorii de bugetari ar putea beneficia de creşteri salariale de până la 60%. Astfel, un profesor cu 40 de ani de experienţă ar putea ajunge la un salariu de 4.500 de lei brut.

NOUA LEGE A SALARIZARII: Ce modificari se vor face la noua lege a salarizarii pentru profesori, medici, militari si functionari

Legea salarizării ar fi trebuit să fie gata la 1 septembrie, urmând a fi adoptată până la finalul anului, conform primelor anunţuri ale Ministerului Muncii. Amânarea a fost cauzata de negocierile cu sindicatele.

Urmeaza ca ministrul Muncii, Rovana Plumb, sa elaboreze un calendar clar privind noua lege a salarizarii, iar potrivit oficialilor din minister, proiectul va fi depus la Guvern pana la 1 octombrie, iar pana in 15 octombrie urmeaza a pleca in Parlament, unde va fi dezbatut. „I-am cerut doamnei Rovana Plumb un calendar in ceea ce priveste proiectul legii salarizarii. Ne-a anuntat ca pana la 1 octombrie proiectul va fi depus la Guvern, iar de la Guvern, pana pe 15 octombrie, va ajunge in Parlament pentru a intra in dezbatere”, a explicat Liviu  Dragnea.

LEGEA SALARIZARII 2015: Draftul noii legi a salarizarii bugetarilor: cel mai prost platit primar incaseaza aproape 7.000 de lei brut pe luna

Primarul Bucurestiului va fi cel mai bine platit demnitar ales din administratia locala, cu un venit brut de 16.000 de lei brut pe luna, in timp ce un primar al unei comune cu mai putin de 3.000 de locuitori va primi un salariu brut de 6.900 de lei brut lunar, arata draftul noii legi a salarizarii bugetarilor obtinut de Ziarul Financiar.

Noua grila de salarizare 2015: Cel mai sarac angajat la stat va castiga 1.200 de lei

LEGEA SALARIZARII 2015: Majorarea salariilor din sectorul public va avea un impact brut estimat de 15,5 mld. lei in 2016, din care o parte se vor intoarce la stat sub forma de impozite si contributii, de unde rezulta ca impactul net va fi de 10 mld. lei (1,3% din PIB), potrivit datelor Consiliului Fiscal pe baza informatiilor de la Ministerul Finantelor. Acest impact este calculat in cazul in care anul viitor se aplica doar 60% din cresterile salariale prevazute in legea actuala.

„Propunerile din noua lege a salarizarii presupun cresteri de cheltuieli care mi se par mai periculoase decat impactul adus de Codul fiscal la deficitul bugetar. De ce era nevoie de o noua lege a salarizarii, daca exista una care nu se aplica si de unde se vor gasi resursele financiare pentru a sustine cheltuielile suplimentare aduse? in 2009, anvelopa salariala in sectorul bugetar reprezenta 10,7% din PIB, iar nivelul a scazut pana in prezent la 7,4% din PIB, influentat de scaderea salariilor bugetare de 25%, de inghe­ta­rea salariilor si de scaderea numarului de bugetari. Pare ca noua lege a salarizarii este o reversare a acestei tendinte de reducere a cheltuielilor cu salariile bugetarilor“, a spus Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Legea salarizarii unitare: Soldatii si gradatii MApN vor avea o solda mai mare

LEGEA SALARIZARII 2015: Daca draftul legii salarizarii s-ar aplica in proportie de 60% din forma actuala incepand de anul viitor, cheltuielile cu salariile bugetarilor ar ajunge in 2016 la nivelul de 9,2% din PIB, fata de cel din 2015 de 7,4% din PIB, spun reprezentantii Consiliului Fiscal.

Desi initial oficialii din guvern discutau despre aplicarea noii legi intr-o perioada de pana la doi ani, Liviu Dragnea, liderul interimar al PSD, a declarat ieri ca noua lege presupune cresteri salariale in etape, iar in 3-4 ani se va atinge plafonul final, potrivit Mediafax.

LEGEA SALARIZARII 2015: O noutate adusa de noua lege a salarizarii, aflata in discutie, o reprezinta faptul ca informatiile din anexe sunt prezentate valorile salariilor de baza lunare din fiecare structura/autoritate publica in parte. in legea actuala, aflata in vigoare, dar care nu se aplica, sunt prezentati doar coeficientii in functie de care se calculeaza salariile.

„Legea din 2010 pornea de la un principiu foarte clar: diferentele de salarizare in sistemul bugetar nu trebuie sa depaseasca raportul de 1 la 15. Acum, pe proiectul nou, raportul se vrea a fi de 1 la 18, o diferenta semnificativa daca o transpunem in salariul minim de 1.050 de lei si atunci maximul ar fi de 18.900 lei, adica daca transpunem in euro, de la 240 euro la 4.300 euro“, a explicat deputata Claudia Boghicevici, fost ministru al muncii in guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu.

Dragnea: Legea salarizarii unice va fi discutata cu opozita dupa modelul Codului Fiscal

LEGEA SALARIZARII 2015: Angajatii din aviatie, din Curtea de Conturi, de la Consiliul Concurentei sau de la Agentia Nationala de Integritate vor avea printre cele mai mari salarii din sectorul bugetar, conform proiectului de lege aflat in discutii, in timp ce salariatii din sanatate si din educatie vor avea, ca si pana acum, printre cele mai scazute niveluri salariale de baza.

„E foarte greu, daca nu imposibil, sa spui ca profesorii sunt mai importanti sau medicii sau politistii sau functionarii care au proiecte cu fonduri europene de milioane de euro. De aceea si cresterile acestea discretionare din sistemul de invatamant si pentru personalul medical, inaintea aplicarii legii salarizarii unitare, nu fac decat sa acutizeze tensiunile sociale, celelalte categorii simtindu-se nedreptatite“, a mai spus deputata Boghicevici.

Potrivit noului proiect de lege, presedintele tarii si premierul vor primi cate o indemnizatie salariala bruta in cuantum de peste 21.500 de lei brut pe luna. Un ministru va primi circa 19.000 de lei brut pe luna, in timp ce un senator sau un deputat va fi platit, in medie, cu cate o indemnizatie de sub 15.000 de lei brut pe luna.

in sectorul bugetar lucreaza circa 1,2 milioane de angajati (26% din efectivul total al salariatilor din economie), iar salariile lor „consuma“ anual circa 50 de miliarde de lei din bugetul statului.

Stiri pe aceeasi tema

SPLIT TVA, obligatoriu din ianuarie 2018. Dragnea, despre posibilitatea ca plata defalcata a TVA sa fie optionala

Ioana Badulescu

Bianca Tudor, presedinte ELITE Business Women: Cei care au avut succes in afaceri se asculta unii pe altii si lucreaza impreuna, nu in concurenta

Ioana Badulescu

Calculator salariu minim 2020. Avantajati sunt romanii cu studii superioare si cu o vechime in munca de cel putin un an

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult