0.4 C
România
28 octombrie 2021
Legea salarizarii si criteriile de performanta pentru profesori, discutate la Ministerul Muncii
Economie

Legea salarizarii si criteriile de performanta pentru profesori, discutate la Ministerul Muncii

Legea salarizarii si criteriile de performanta pentru profesori au fost discutate, luni, la sediul Ministerului Muncii intre sindicalistii din invatamant si oficialii guvernamentali. Ministrul Muncii, Ana Costea, s-a intalnit cu sindicalistii, pentru a discuta prevederile din Legea salarizarii unitare. La consultarile de la Ministerul Muncii s-a decis ca baza de raportare unu va ramane salariul minim. Asta inseamna, de fapt, o crestere substantiala a valorii efective pentru fiecare functie in parte, dar urmeaza sa se gaseasca resursele necesare pentru aplicabilitate intr-o perioada de tranzitie estimata la patru ani.

Liderul FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat ca sunt aspecte din Legea salarizarii unitare care nu pot fi acceptate de profesori si a dat ca exemplu salarizarea in functie de progresul scolar. Marius Nistor sustine ca se pune problema cuantificarii corecte, pentru ca altfel sistemul scolar va fi aruncat in haos.

Urmatoarea intalnire pe Legea salarizarii va fi la Ministerul Educatiei, a mai spus liderul sindicalistilor din invatamant.

Iti recomandam si: NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016. Fara sporuri in salariul de baza! GRILA SALARIZARE PROFESORI, MEDICI, FUNCTIONARI PUBLICI

Legea de salarizare unica va fi gata pana la sfarsitul anului 2016

„Sunt aspecte pe care nu le putema accepta. Salarizarea in functie de progresul scolar, aici se pune problema cuantificarii corecte, pentru ca altfel sistemul scolar va fi aruncat in haos. Incercam sa realizam corectiile din punct de vedere salarial pentru sistemul de invatamant. Urmatoarea intalnire va fi la Ministerul Educatiei”, a spus Marius Nistor.

Saptamana trecuta au fost primele negocieri dintre sindicate si reprezentantii guvernului condus de Dacian Ciolos pe Legea salarizarii. Potrivit proiectului, vor exista cinci clase de salarii in functie de studii si se scot sporurile din salariul de baza.

Hossu: E nevoie de criterii de performanta de stimulare

Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca pana acum sindicalistii au facut sase observatii pe actuala forma a legii, una dintre ele vizand criteriile de performanta.

„Este nevoie de niste criterii de performanta de stimulare. Modalitatea este greu de spus. Partea guvernamentala ne vor trimite ce au centralizat de la minister. Evident vom analiza. Scopul este ca intr-adevar sa se gaseasca, dupa specificul fiecarui sector, mecanismele de incurajare a performantei adecvate. Evident ca un mecanism prea rigid, cum au fost, de exemplu, salariile de merit care erau acordate pe un an nu era o forma stimulativa. Probabil ca durata trebuie schimbata, formele. Se vor discuta impreuna /…/sa gasim exact, hai sa spunem, motivarile cele mai bune pentru fiecare functie in parte”, a spus Bogdan Hossu.

Toate ministerele si federatiile sindicale au avut la dispozitie cateva zile sa vina cu propuneri de rezolvare si observatii la memorandum si sa inainteze Ministerului Muncii deficientele pe care le-au constatat in momentul de fata in ceea ce priveste salarizarea.

Acestea vor fi prezentate in cadrul unei dezbateri, iar pana in 10 februarie, negocierile trebuie finalizate, actul normativ urmand sa fie trimis apoi catre Parlament – a declarat presedintele Cartel Alfa.

„Este ideea de baza ca undeva pana in 10 februarie sa se termine, sa existe textul efectiv. Guvernul sa puna imediat pentru dezbatere publica pana la inceputul lunii martie, urmand ca la inceputul lunii martie sa fie inaintat Parlamentului si pana in luna mai, ca sa se poata respecta legislatia in vigoare, sa fie, speram, promovata de Parlament. Pentru ca problema de fond este ca va afecta evident si salarizarea, indemnizarea in sectorul parlamentar”, a afirmat Bogdan Hossu.

Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice se afla printre prioritatile acestui an – a declarat ministrul muncii, Ana Costea, care a precizat ca termenul de adoptare al acestei legi este sfarsitul lunii noiembrie.

Stiri pe aceeasi tema

Studiu Comisia Europeana: Incasarea TVA este o problema europeana, insa Romania este campioana la neincasarea taxei

Ioana Badulescu

Proiect de modificare la Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2018

Ioana Badulescu

Raport Banca Mondiala: Economia Romaniei va avea o crestere de 4,4% fata de 3,7% cum se credea in ianuarie

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult