-1.1 C
România
16 ianuarie 2022
NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016
Breaking News

Legea salarizarii unitare va primi votul final la Camera Deputatilor, sindicalistii sunt nemultumiti si pregatesc proteste ample

Senatul Romaniei a votat, marti, Legea salarizarii unitare cu 85 de voturi ”pentru”, 10 voturi ”impotriva” si 12 abtineri, insa sindicalistii anunta proteste ample, nemultumiti de prevederile din document. Legea salarizarii unitare urmeaza sa primeasca votul final la Camera Deputatilor, care este for decizional. Dupa rapiditatea cu care a trecut de Senat, probabil ca si dezbaterile din Camera Deputatilor vor fi tot „pe repede inainte”, astfel incat este de asteptat ca legea sa treaca fara probleme.  Sindicalistii din Administratie au anuntat proteste ample, la fel si cei din sanatate, desi documentul prevede salarii majorate in medie cu 56%. 

Propunerea legislativă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu amendamente, în ședința de marți a plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată. Amendamentele opoziției au fost respinse, ieri, pe bandă rulantă.

Printre principalele modificări din comisia de muncă, față de legea inițială, se numpără salarii mai mari pentru primarii și viceprimarii de municipii, pentru directorii administrativi ai universităților, pentru angajații ANAF și va fi un spor de 15 procente pentru persoanele cu handicap grav.

O altă modificare importantă față de legea inițială este aceea că nu vor mai fi înghețate pensiile speciale. Opoziția a acuzat că acestea reprezintă o foarte mare cheltuială în plus.

Angajatii din administratiile publice din Bucuresti si din tara vor declansa actiuni de protest incepand de miercuri, urmand ca, in functie de alegerea fiecarei federatii sindicale, acestia sa intre in greva japoneza, greva spontana sau pichetari ale institutiilor.

De asemenea, saptamana viitoare, cand proiectul Legii salarizarii va fi dezbatut in plenul Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor, ce are vot final, sindicatele din administratie anunta miting in fata Palatului Parlamentului. Si sindicalistii din sanatate sunt nemultumiti si anunta proteste.

Cele mai noi informatii despre Legea salarizarii

Legea salarizarii – Au aparut majorari de coeficienti pentru angajatii din Invatamant

Legea salarizarii are ca obiectiv corectarea disfunctionalitatilor din sistemul de salarizare si prevede cresteri in medie de 56% ale salariilor si o anvelopa in pus de 32 de miliarde in patru ani, potrivit Ministerului Muncii.

Sindicatele din Administrația Publică au anunțat că vor organiza, miercuri, proteste, în Capitală, când va fi dezbătut proiectul Legii salarizării în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, angajaţii din administraţie fiind nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării unitare şi de lipsa unei grile de salarizare.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a explicat că legea are ca obiectiv corectarea disfuncţionalităţilor din sistemul de salarizare, precizând că noua lege va duce la reducerea numărului de procese generate de legislaţia în vigoare privind salarizarea în sectorul public. Vasilescu a estimat că impactul bugetar al Legii salarizării va fi de 43 de miliarde de lei până în 2022, mai adaugă sursa citată.

„Parlamentul României a adoptat programul de guvernare care prevede o nouă Lege a salarizării, care prevede creşteri în medie de 56% ale salariilor şi o anvelopă în pus de 32 de miliarde în patru ani. Legea era necesară pentru corectarea disfuncţionalităţilor din sistemul de salarizare care presupun: nu întotdeauna conducătorul instituţiilor are şi cel mai mare salariu, persoana cu aceeaşi pregătire profesională, vechime sau nivel de studii nu are aceeaşi remuneraţie. Funcţiile comune gen contabil, şofer sau IT-ist, care se regăsesc în toate instituţiile au nivel de salarizare diferit. În baza de jos a piramidei, salariile sunt foarte mici, iar în vârf foarte mari”, a declarat ministrul Muncii.

Potrivit ministrului Muncii, noua Lege a salarizării prevede o diferenţă între administraţia centrală, cea teritorială şi locală, cu salariul cel mai mare pentru şeful de instituţie, corectarea disfuncţionalităţilor salariale pe principiul ”la muncă egală, salarii egale”, la care se adaugă vechimea şi nivelul studiilor.

Vezi si: SALARII PROFESORI 2017. Profesorii vor primi doua salarii minime pe economie, un voucher de vacanta si vor fi mai multe gradatii de merit. Inca se lucreaza la grila de salarizare

Legea salarizarii in MApN: Cum se modifica salarizarea in armata, inclusiv pentru soldati si gradati

Noua Lege a Educatiei va intra in vigoare la 1 octombrie 2018 si va schimba din temelii sistemul de invatamant

Salarii pentru medici ca in Occident! Salariul unui medic principal care lucreaza in ATI poate ajunge la 3.600 de euro. Cat vor primi medicii rezidenti si asistentii medicali

Stiri pe aceeasi tema

Corina Cretu da o veste proasta Romaniei: Constructia spitalelor regionale a fost amanata. Care este noul termen

Ioana Badulescu

Spitalul de Arsi, un nou scandal! Miner mort din cauza bacteriilor contactate in spital

Ioana Badulescu

Legea finantarii partidelor politice, promulgata de Presedintie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult