-1.7 C
România
28 ianuarie 2023
Economie

LEGISLATIE RUTIERA: EURO 6 aduce modificari la vanzarea masinilor si la timbrul de mediu. Ce inseamna Euro 6?

LEGISLATIE RUTIERA: Modificari in legislatia rutiera. Începând cu 1 sep­tembrie 2015, comercianții de auto­turisme nu mai au voie, teoretic, să vanda masini cu norme de poluare sub Euro 6, noteaza Capital, care adauga insa ca sunt derogări și soluții mai mult sau mai puțin corecte. De asemenea, cumparatorii de autoturisme trebuie sa stie ca, de la 1 septembrie 2015, se afla in vigoare obligativitatea plății timbrului de mediu în cazul achiziționării unui vehicul Euro 6 deja înmatriculat pentru care nu era necesară plata taxei la data primei înmatriculări.

Obligativitatea ca toate mașinile noi vândute să îndeplinească standardele Euro 6 atrage după sine și o nouă povară pentru clienții români de vehicule. Este vorba despre plata timbrului de mediu de care, până la 1 septembrie 2015, cumpărătorii mașinilor de acest tip erau scutiți, noteaza Capital.

LEGISLATIE RUTIERA: Administrația Fondului de Mediu (AFM) a confirmat pentru Capital că, începând din septembrie, încasează taxa. Singurele mașini pentru care nu este necesară plata timbrului de mediu rămân cele electrice și hibride. De asemenea, sunt scutite de la plata timbrului mașinile cu destinație specială precum cele destinate persoanelor cu handicap, misiunilor diplomatice, armatei, poliției, pompierilor sau jandarmeriei.

LEGISLATIE RUTIERA: Un alt amănunt demn de luat în seamă de cumpărătorii de autoturisme, odată cu 1 septembrie 2015, este obligativitatea plății timbrului de mediu în cazul achiziționării unui vehicul Euro 6 deja înmatriculat pentru care nu era necesară plata taxei la data primei înmatriculări. Conform AFM, „timbrul se achită și în situația transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul după încetarea unei exceptări sau scutiri în baza căreia s-a realizat înmatricularea, potrivit reglementărilor în vigoare la momentul înmatriculării“. Prin urmare, fie că achiziționați un vehicul Euro 6 nou sau de ocazie, trebuie să plătiți.

LEGISLATIE RUTIERA: Ce înseamnă Euro 6?

Documentele Comisiei Europene men­ționează ca dată-țintă la care autoturismele nou înmatriculate să emită, în medie, maximum 130 gCO / km, anul 2015. Din fericire, această țintă a fost atinsă încă din 2013, când emisiile medii date publicității de Agenția Europeană a Mediului erau de 126,7 g CO2/km. În 2014, acestea au coborât până la 123,4 g CO2/km. Cum între emisiile de CO2 și consumul de carburant există o legătură directă putem trage concluzia că, în prezent, un autoturism alimentat cu benzină consumă în medie 5,6 l / 100km, în timp ce unul diesel circa 4,9 l / 100km.

LEGISLATIE RUTIERA: Dacă pentru mașinile dotate cu motoare alimentate cu benzină trecerea de la Euro 5 la Euro 6 nu înseamnă modificări majore, pentru cele diesel – mai ales în cazul autoturismelor grele – situația este cu totul alta. Pentru a reduce oxizii de azot este nevoie ca sistemul de evacuare să fie injectat cu așa-numitul AdBlue, sau, mai exact, Diesel Exhaust Fluid. Acesta este obținut din combinarea dioxidul de carbon cu amoniacul la temperaturi şi presiuni înalte Prin urmare, încă un rezervor cu lichid în dotarea mașinii și… încă o cheltuială. Deși poate părea scump și complicat, acest procedeu este destul de ieftin și cu rezultate cât se poate de bune.

Afla mai multe din Capital

Related posts

Guvernul aproba un program prin care va acorda credite fara dobanda cu scopul de a-i incuraja pe romani sa ramana in tara. Beneficiari si conditii de accesare

Ioana Badulescu

Amnistia fiscala s-ar putea aplica si pentru companiile de stat cu datorii istorice, a anuntat Ministerul Finantelor

Ioana Badulescu

Transelectrica a anuntat rezultatele anului 2017: Profit cu 90% mai mic decat in 2016

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult