Leo Iorga, fostul vocalist al trupei Compact, a murit la varsta de 54 de ani
Lifestyle

Leo Iorga, fostul vocalist al trupei Compact, a murit la varsta de 54 de ani

Fostul solist al trupei Compact, Leo Iorga, a murit, sambata, a anuntat cantaretul si compozitorul, Adrian Ordean. Artistul avea 54 de ani si, in ultimii ani de viata, s-a luptat cu cancerul.

Cantaretul si compozitorul Adrian Ordean a anuntat, sambata, pe pagina sa de Facebook, ca Leo Iorga, fostul sau coleg de trupa, a murit.

„Acum cinci minute, colegul meu de trupa Leo Iorga a plecat spre o lume mai buna… Dumnezeu sa-l ierte. Va ramane in inimile noastre pentru totdeauna”, a scris Adrian Ordean.

Leo Iorga s-a luptat mult timp cu o boala necrutatoare si in ultimul timp a fost internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitala.

Leo Iorga, vocea inconfundabila a legendarei trupe Compact

Solistul rock Leo Iorga s-a nascut la 2 decembrie 1964, la Arad. Incepea sa cante la 14 ani ca tobosar (1978), in trupa liceului „Ioan Slavici” (1980-1982). Canta la trupa Hidro Grup 8 ca tobosar si vocal. Pana in 1985, colaboreaza cu grupul Pacific, apoi se alatura trupei Sui Generis din Arad (1985-1987). In 1988, canta ca solist la grupul Cargo, lansand hiturile „Brigadierii”, „Povestiri din gara”, „Erata”.

Din toamna lui 1988 pana in 1996, este solist al grupului Compact, in componenta Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia si Lelut Vasilescu, formatie catalogata de Florian Pittis si multi altii drept „formula de aur” a trupei Compact. In aceasta formula a lansat hituri ca: „Singur in noapte”, „Ma voi intoarce”, „Sa te gandesti la mine”, „Toamna in sufletul meu”, „Trenul pierdut”, „Ploaia”, „Cine esti tu, oare?”, ”Cine-i vinovat?”, ”Te visez mereu”. Cu Leo Iorga vocal, trupa Compact canta la Festivalul „Mitt Ein Ander” de la Berlin, in 1989 si efectueaza trei turnee in Republica Moldova (1988, 1990, 1992).

In 1990, participa la turneul „British Rock for Romania”, alaturi de trupele Crazy Head, Jesus Jones, Skin Games. In 1991, Leo Iorga canta, alaturi de Compact, in recital la Festivalul Mamaia, cand este lansat albumul ”Cine esti tu, oare?”. In 1992, participa la festivalul „Rock ’92”, alaturi de doua nume celebre ale rockului mondial: Uriah Heep si Ian Gillan Band, iar in 1993 sustine doua concerte (Brasov si Sofia) alaturi de legendara trupa Nazareth. In 1994, participa la Skip Rock Festival, alaturi de celebrul grup Jethro Tull, iar in 1993, 1994 si 1995 – la mega-turneul Marlboro Music, alaturi de Holograf, Iris, Directia 5. In aceeasi perioada este lansat albumul ”Ma voi intoarce”. In 1995 apare albumul ”Compact ’88 – ’95”, potrivit Agerpres/

Din 1997 pana in anul 2001 a cantat in trupa Schimbul 3, iar din 2003 canta acompaniat de grupul Pacifica. In 2009, deschide Festivalul ”Cerbul de Aur” de la Brasov cu hitul ”Singur in noapte”. Anul 2011 a fost extrem de dificil pentru Leo Iorga, fiind diagnosticat cu cancer si supus unei interventii chirurgicale dificile, din cauza unei tumori la plaman. Artistul a revenit pe scena la cateva luni dupa operatie. A lansat cu Pacifica albumul ”Dupa ani si ani”, in martie 2012. Alaturi de Pacifica, la Cluj, canta la ”Grand Arena Opening”, in deschiderea celor de la Scorpions. In octombrie 2012 fondeaza, alaturi de Adrian Ordean, trupa PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. La inceputul anului 2014 apare albumul ”Numarul unu” al trupei. Impreuna cu colegii de la PACT, a filmat un videoclip pentru piesa „Cantec de Craciun” in care Leo apare alaturi de Paul si Edy.

Din 2017, incepuse sa cante cu Compact B, in calitate de invitat, dar si cu Pacifica.

 

Articole asemănătoare

MIREASA PENTRU FIUL MEU 18 FEBRUARIE 2015. Radu catre fani: Sa ne trimiteti cadouri!

Delia Ion

Care este visul tau si ce esti dispus sa faci pentru a-l indeplini? Psihologul Laura Cojocaru ne invata cum sa ne atingem visele

Lucy Ionesco

MPFM 4. Madalina si-a tatuat un mesaj misterios, la baza gatului

Delia Ion