Licitatiile majore din IT vor fi controlate de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, institutie aflata sub coordonarea premierului
IT/Stiinta

Licitatiile majore din IT vor fi controlate de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, institutie aflata sub coordonarea premierului

Licitatiile majore din IT vor fi controlate de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, o institutie aflata sub coordonarea premierului Ludovic Orban. Noua autoritate va controla si aviza toate proiectele publice din domeniul IT&C care au o valoare de peste jumatate de milion de euro. 

Astfel, licitatiile IT majore ce vor fi, de acum incolo, lansate de catre ministere sau agentiile guvernamentale vor putea fi mult mai bine controlate, pentru a se evita fraudele si ilegalitatile din trecut.

Infiintarea acestei autoritati nu este o idee romaneasca, astfel de entitati functionand in tari precum Danemarca sau Estonia, a declarat, luni, intr-o dezbatere publica organizata la Guvern, pe marginea infiintarii Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), Sabin Sarmas, presedintele ADR.

„In programul de guvernare al Partidului National Liberal, care, odata votat devine lege, principalul obiectiv era infiintarea Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, o structura aflata direct in subordinea Guvernului si coordonarea primului ministru. Probabil ca multi dintre dvs., fiind din domeniu, stiti faptul ca aceste agentii sau autoritati pentru digitalizare nu sunt neaparat o inventie mioritica, ci sunt autoritati care functioneaza extrem de bine in tari precum Danemarca, tara care este pe primul loc in Europa in privinta serviciilor de e-Guvernare, depasind Estonia, intr-un studiu al Natiunilor Unite prezentat de curand.

Acest obiectiv a fost atins imediat dupa preluarea guvernarii prin prevederile din Ordonanta 68/2019, act care prevede faptul ca, in cadrul aparatului de lucru al Guvernului, se creeaza aceasta Autoritate pentru Digitalizarea Romaniei, in coordonarea primului ministru. O autoritate care preia o serie de activitati de la fostul AADR (Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei – n.red.), respectiv de la fostul MCSI (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale – n.red.). Operationalizarea noii structuri se va realiza in mai multi pasi”, a spus Sabin Sarmas.

Acesta a adaugat ca, odata cu adoptarea OUG 90/2019, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) a trecut de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale in coordonarea primului ministru.

Stiri pe aceeasi tema

ADN-ul uman detine un mesaj secret, releva un studiu

Cristiana Petrariu Bota

TRATAMENT IMPOTRIVA CANCERULUI: Tutunul poate distruge celulele canceroase

Bogdan

Eugenie Posdarascu, decan in cadrul Universitatii Hyperion: Dezvoltarea IT, o etapa noua a dezvoltarii omului in plan spiritual. Ca profesor si cercetator, incerc de peste 20 de ani sa pun mai mult accent pe intelegere si mai putin pe memorare

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult