Romania preia oficial presedintia Consiliului Uniunii Europene in prezenta presedintilor Parlamentului European, Comisiei Europene si Consiliului European
Externe

Liderii europeni saluta iesirea din scena a Theresey May, insa Comisia Europeana spune ca asta nu va schimba cursul negocierilor privind Brexit

Mai multi lideri europeni au salutat iesirea din scena anuntata astazi de Theresa May in timp ce Comisia Europeana spune ca asta nu va schimba cursul negocierilor privind Brexit. Comisia isi da astfel curaj intrucat odata cu plecarea lui May, discutiile vor fi probabil si mai abrupte. Un noua data pentru Brexit, 31 octombrie, aduce noi necunoscute.

Premierul belgian Charles Michel a reactionat primul, salutand curajul Theresei May in negocierile cu UE si amintind ca ii poarta un mare respect in ciuda momentelor dificile traite impreuna.

Michel Barnier a reactionat printre ultimii, negociatorul sef al UE a amintit si el acelasi respect datorat locatarei din Downing Street 10 pentru determinarea sa.

O reactie retinuta a avut insa Angela Merkel care a spus doar ca a luat nota de anuntul Theresei May, pe cand Jean-Claude Juncker a urmarit anuntul de la Londra „fara vreo bucurie personala”, dupa spusele unei purtatoare de cuvant.

In fine, odata epoca May inchisa, ce urmeaza? Francezul spune „stim ce avem, dar nu stim ce vom avea” si acesta este si sentimentul europenilor acum.

Cu Boris Johnson, de pilda, in rolul de prim ministru UE stie ca va avea mult mai mult de furca. Daca Theresa May era mai mult sau mai putin deschisa unor compromisuri, pe care la drept vorbind UE i le-a impus in ultimul an, cu Johnson situatia va sta diferit.

De negociat nu se mai poate negocia, Acordul de retragere este definitiv inchis, declaratia politica anexa acestuia poate fi doar usor modificata, Londra trebuie sa accepte conditiile europenilor.

Data Brexitului a fost fixata pentru Haloween, anume 31 octombrie, pana atunci noul prim ministru care va ajunge in Downing Street dupa 7 iunie va fi nevoit sa prezinte Acordul de retragere din nou Camerei Comunelor.

Daca aceasta va accepta sau nu sa voteze iar un text nemodificat si deja respins de trei ori, daca UE si Regatul Unit pot avea in fine un acord de divort, daca consecintele separarii fara acord vor fi mai mari sau foarte mari – toate acestea sunt necunoscute de care europenii se tem.

Related posts

Marea Britanie cere Uniunii Europene amanarea Brexit, anunta Donald Tusk. Scrisoarea nu este, insa, semnata de premier

Lucy Ionesco

Explozie la o statie de metrou din Istanbul, mai multi raniti

Lucy Ionesco

MApN: Pilotul militar Ion Staiculescu, din cadrul Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, a murit in Franta

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult