Social

Limba latina poate fi scoasa din scoli, conform noii programe scolare 2016. Ce spune judecatorul Cristi Danilet

Ministerul Educatiei va schimba programa scolara si modul in care se studiaza in prezent in clasele gimnaziale, astfel ca a lansat in dezbatere publica, la sfarsitul anului trecut, trei variante de planuri-cadru pentru gimnaziu. Printre prevederi se numara si masura ca limba latina sa fie scoasa din scoli. Potrivit documentului Ministerului Educatiei, dispare materia Latina (in prezent studiată la clasa a VIII-a) si apar discipline noi. Mai jos va prezentam opinia judecatorului Cristi Danilet cu privire la eliminarea limbii latine din programa scolara.

Cei interesati – profesori, specialisti in curriculum, elevi, parinti sau reprezentanti ai societatii civile, sunt invitaţi să participe la această consultare publică şi să exprime puncte de vedere, sugestii si propuneri prin completarea unui chestionar online.

Calendarul dezbaterii publice este urmatorul: 23 decembrie 2015 – 23 ianuarie 2016: punerea proiectelor de planuri-cadru în dezbatere publică; 22 decembrie 2015 – 22 ianuarie 2016: consultare online; colectarea datelor prin intermediul chestionarului online; 4 – 22 ianuarie 2016: dezbateri faţă în faţă la nivel judeţean; colectarea feed-back-ului în urma dezbaterilor faţă în faţă; 23 ianuarie – 7 februarie 2016: analiza propunerilor primite în cadrul procesului de consultare şi revizuirea proiectului de plan-cadru; 8-10 februarie 2016: validarea din punct de vedere ştiinţific a proiectului revizuit de plan-cadru de comisia de validare; avizarea de ISE.

Va prezentam mai jos opinia lui Cristi Danilet cu privire la eliminarea disciplinei limba latina de pe bancile scolii.

Discuţia despre limba latină trebuie să fie doar un pretext pentru a discuta despre realitatea învăţământului românesc de masă. Educaţie e în criză de câţiva ani buni. Iar rezolvarea crizei nu depinde de o oră în plus sau în minus de latină. Un domn profesor propunea la postarea mea anterioară ca latina să se studieze interdisciplinar, la istorie, la filosofie etc. şi mi se pare o idee excelentă.

Ci e vorba de continuarea reformelor educaţionale la nivel sistemic: creşterea motivaţiei financiare şi a pregătirii dascălilor, atragerea lor în mediul rural, adaptarea curriculei la prezent (inclusiv înlocuirea orei de religie cu cea de istoria religiilor, introducerea educaţiei sexuale, a celei juridice, a folosirii IT), îmbunătăţirea metodelor de predare.

Deocamdată vedem un sistem de învăţământ în care elevii sunt contra profesorilor, profesorii sunt contra ministerului, ministerul se luptă cu fraudele de la BAC din fiecare an desfăşurate cu complicitatea profesorilor, doctoratele sunt date pe ochi frumoşi, plagiatele sunt la modă. Şi din acest sistem (cu latina studiată în mod obligatoriu, ca să fiu sarcastic), vedem ieşiţi tineri care fără GPS nu se descurcă pe stradă, care trăiesc în lumea virtuală, care nu ştiu gramatica limbii române, care descarcă filme porno de pe net şi sparg carduri bancare, pentru care violul e un sex surpriză, care inventează metode de copiat la examene, care emit păreri fără să aibă argumente, care nu respectă autoritatea de niciun fel. Şi pe care mâine îi vedem reporteri, politicieni, magistraţi, doctori, profesori. Asta dacă nu îi vedem şomeri pe la noi sau culegători pe la alţii…

Repet, discuţia despre limba latină trebuie să fie doar un pretext pentru a adapta învăţământul de masă (nu vorbesc de alt tip) la realitate. Aceea de pe stradă, nu din cărţi.

De modul în care modificăm acum sistemul de educaţie depinde România de peste 20 de ani. Acea ţară din care tinerii nu vor mai pleca scârbiţi, în care omul va fi preţuit, în care instituţiile publice vor lucra pentru cetăţean (ăsta e „interesul naţional”, dacă e cineva curios), în care oamenii cinstiţi vor fi protejaţi, în care corupţilor li se va confisca tot ce au dobândit ilicit, în care televiziunile vor informa, nu vor dezinforma etc.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Articole asemănătoare

Clinica Zetta a incheiat anul 2017 cu o crestere de 12% a cifrei de afaceri. In topul procedurilor se afla augmentarea cu implant mamar, rinoplastia si liposuctia

Ioana Badulescu

Adunarea Generala a procurorilor din DIICOT a respins modificarea Legilor Justitiei

Ioana Badulescu

Ministerul Educatiei a demis fulger mai multi inspectori scolari judeteni, insa o gafa produsa la ISJ Ialomita a iscat un scandal de proportii

Ioana Badulescu