Ce scrie presa internationala despre condamnarea lui Liviu Dragnea. AFP: O lovitura puternica la adresa ambitiilor lui de a ramane stapanul jocului
Politica

Liviu Dragnea si-a angajat drept casa de avocatura o institutie cu alte indatoriri: Inspectia Judiciara. Miza ar fi o ordonanta prin care sa scape de condamnari doar liderul PSD

„Liviu Dragnea şi-a angajat avocat: Inspecţia Judiciară. Cum poate scapa doar el de condamnari” este un articol publicat, luni, de ziarul Adevărul. In pofida retoricii turbate pe care o utilizează în ultima vreme, Liviu Dragnea, asistat de avocat, nu a reuşit să găsească nimic ilegal în protocoalele semnate între Parchet şi SRI. Aşa că şi-a angajat, drept casă de avocatură, o instituţie care are alte îndatoriri: Inspecţia Judiciară. Miza e colosală: emiterea unei ordonanţe prin care să scape de condamnări doar Liviu Dragnea. Soluţie juridică există şi se pare că e deja pusă în operă.

Centrul de Investigaţii Media a publicat zilele trecute o sesizare pe care Liviu Dragnea a transmis-o Inspecţiei Judiciare pe 23 august, privitoare la cele trei dosare în care a fost sau este implicat. Sesizarea evocă dosarul Referendumul, în care există sentinţă definitivă, dosarul Bombonica, în care a fost dată sentinţă în primă instanţă, şi dosarul Teldrum, care este încă în ancheta DNA. La fiecare din cele trei dosare, Liviu Dragnea a indicat şi procurorii care le-au instrumentat. După acest inventar al dosarelor sale, în următorul paragraf, Dragnea comunică Inspecţiei Judiciare faptul că în toate cele trei dosare „urmărirea penală a fost efectuată prin punerea în aplicare a Protocolului de cooperare semnat de PICCJ şi SRI” în 4 februarie 2009.

Nu este indicat niciun element care să susţină această afirmaţie, nu sunt arătate niciun fel de acte sau fapte care să fi încălcat legea. Sesizarea se încheie abrupt cu următoarea frază: „Având în vedere cele menţionate mai sus, vă solicit respectuos să verificaţi aspectele inveterate şi să dispuneţi luarea măsurilor legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”. Întrebarea se naşte imediat: ce aspecte de nelegalitate? Că în sesizare nu este arătat nimic.

Apoi, pe 1 septembrie urmau să expire mandatele celor doi şefi al Inspecţiei judiciare, Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan. Pe 3 septembrie, Liviu Dragnea şi-a exprimat public nemulţumirea că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a finalizat ordonanţa de urgenţă prin care mandatele celor doi să fie prelungite automat, pe o perioadă nedeterminată.

Două zile mai târziu, pe 5 septembrie, Guvernul emite ordonanţa cerută de Liviu Dragnea. Netejoru şi Stan îşi salvează scaunele, ar urma aşadar aplicarea principiului „serviciu contra serviciu”.

Dar ce serviciu ar putea presta cei doi pentru salvatorul lor? Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul, dezvoltă o teorie în editorialul de astăzi al ziarului Adevarul.

Soluţia este una singură: impunerea unui filtru de admisibilitate. (…) Cu alte cuvinte, Dragnea va deveni erou pentru că a dat ordonanţa, dar de prevederile ei va putea beneficia doar el.

Articolul integral in Adevarul.

Stiri pe aceeasi tema

Deputatul PSD Nicolae Bacalbasa, despre „tentativa de asasinare” a lui Dragnea: Se incearcă lichidarea unor personaje incomode, pe model Kennedy si Aldo Moro 

Ioana Badulescu

Iohannis a cerut la Bruxelles conditii care sa permita Romaniei accesul mai usor la fondurile europene

Cristiana Petrariu Bota

Dezbaterea publica pe Legea Familiei are loc miercuri la Parlament. Daniel Constantin va fi prezent la discutii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult