Senatorul PSD Liviu Pop a declarat marti, intr-o interventie la RFI, ca in situatia in care moftul presedintelui va continua pe tema blocarii activitatii Guvernului, coalitia de guvernare va clarifica acest moft in Parlament, conform Constitutiei. Declaratia vine in contextul discutiilor privind remanierea Guvernului, dupa ce Klaus Iohannis a anuntat ca a primit propunerile de revocare si de numire a noilor ministri si ca ii va transmite premierului Viorica Dancila un raspuns peste cateva zile.
Liviu Pop sustine, in interventia sa, ca un om care a studiat Dreptul la distanta poate fi ministru al Justitiei si adauga, in contextul propunerii deputatului Eugen Nicolicea la Justitie, ca trebuie analizate faptele si ca ”nu trebuie sa ne uitam in dulapul cu cadavre, sa vedem ce are fiecare in spate, ce-l recomanda, cat de frumos este, cat de inalt sau cat de slab”.
„Din punctul meu de vedere, presedintele statului ar fi trebuit vineri sa dea acest raspuns, nu sa intarzie nepermis de mult o decizie care intr-adevar in conformitate cu Constitutia nu pune un termen presedintelui. Dar daca aveam un presedinte interesat de soarta acestei tari, in momentul in care se face o propunere din partea coalitiei de guvernare, absolut normal trebuie sa spui da, sunt de acord sau daca nu sunt de acord, de ce nu sunt de acord. Nedand acest raspuns vineri, eu ma astept ca astazi sa fie ultimul termen. Daca nu, maine prin procedura parlamentara se poate rezolva aceasta problema (…). Daca moftul presedintelui continua pe acest subiect al blocarii activitatii Guvernului, vom clarifica acest moft in Parlament, conform Constitutiei, pentru ca pana la urma votul poporului conteaza”, a mentionat Liviu Pop.
Intrebat ce il recomanda pe Eugen Nicolicea ca ministru al Justitiei, Liviu Pop a declarat:
„Nu vreau sa fac o analiza a ministrilor, ce-i recomanda si ce nu-i recomanda, eu vreau doar sa spun atat pe acest subiect: romanii in decembrie 2016, cand au votat PSD-ul, au votat un program de guvernare. Si domnul Nicolicea si ceilalti colegi care urmeaza sa intre in Guvern si actualii membri ai Guvernului trebuie sa implementeze acest program de guvernare. Daca sunt intarzieri in acest program de guvernare, ministrul de resort e de vina sau anumiti ministri, daca sunt mai multe probleme comune (…). Ca ne place noua, unora, sa punem etichete pe persoane, nu pe deciziile persoanelor, atunci suntem intr-un alt film, daca pot sa spun asa. Nu vreau sa spun, toti avem probleme de imagine, absolut toti cei care suntem in functiile publice avem o problema de imagine”, a adaugat el.
Intrebat daca nu este o problema pentru un ministru al Justitiei faptul ca a facut Dreptul la distanta, dupa cum a scris presa, Liviu Pop a declarat ca nu vede o problema in asta, atata timp cat stie sa ia decizii corecte.
„Nu vad o problema legata de studii. Avem foarte multi medici, ingineri, care au facut studii la distanta. Nu cred ca este un handicap in Romania, daca cineva a facut studii la distanta, este mai destept sau mai putin destept decat unul care a facut studii la zi. Da, cu siguranta va fi un ministru mai bun decat Monica Macovei (…). Va repet pentru ultima data, e important sa stie sa ia decizii corecte, pentru ca deciziile pana la urma in conformitate cu programul de guvernare vor afecta si viata romanilor si viata PSD”, a mai spus fostul ministru la RFI.
Remanierea Guvernului se realizeaza pentru ca lucrurile sa mearga mai prost, a declarat joi presedintele Klaus Iohannis, adaugand ca a primit propunerile de revocare si de numire a noilor ministri si ca ii va transmite premierului Viorica Dancila un raspuns saptamana aceasta.
”Primind acele scrisori mi-am pus intrebarea ce se doreste cu aceasta remaniere, fiindca de regula, o remaniere guvernamentala se face pentru a face guvernarea mai buna, mai eficienta. Prima impresie e ca aceasta remaniere guvernamentala se face ca lucrurile sa mearga mai prost, ceea ce e inadmisibil”, a spus Iohannis.
„Revocarea unui ministru sau demisia unui ministru este constitutionala decizie a prim-ministrului sau a fiecarui ministru in parte, dar nu pot sa semnez niste acte fara a evalua urmarile”, a adaugat presedintele.
Seful statului afirma ca lucrurile ”incep sa capete un contur trist”, pentru ca in timp ce el a convocat un referendum pe justitie, ”PSD pregateste o remaniere guvernamentala, care vrea sa intareasca asaltul asupra Justitiei si acest lucru nu poate sa fie de bun augur”.