Salariul minim brut pe tara va lua in calcul doar studiile si nu se va raporta la vechimea in munca. Proiectul, adoptat in sedinta de Guvern
Social

Locuinta de serviciu, bani pentru plata chiriei si cinci salarii la pensie sunt prevazute in noul Statut al personalului silvic

Locuinta de serviciu, bani pentru plata chiriei si cinci salarii la momentul pensionarii sunt modificarile aduse la Ordonanta de urgenta nr. 59/2000 care reglementeaza Statutul personalului silvic. Proiectul de lege a fost adoptat anul trecut de Camera Deputatilor si mai prevede, printre altele, si acordarea pensiei de invaliditate daca angajatii silvici isi pierd capacitatea demunca partial sau total.

Este vorba de personalul silvic care va beneficia de pe urma modificarii Ordonantei de urgenta nr. 59/2000. Astfel, este modificat Statutul personalului silvic, iar persoanele care protejeaza padurile, lacurile sau ariile naturale vor obtine o serie de beneficii. Printre acestea se numara dreptul la locuinta de serviciu, ajutor financiar pentru plata chiriei si cinci salarii brute in ultima luna de activitate inainte de pensionare.

„Personalul silvic care nu detine locuinta personala in localitatea in care isi desfasoara activitatea, poate beneficia de locuinta de serviciu, de protocol sau de interventie, dupa caz. in cazul in care acest lucru nu este posibil, personalul silvic beneficiaza de o indemnizatie lunara neimpozabila in cuantum de 30% din salariul mediu net pe economie”, scrie in proiectul legislativ.

Ce alte beneficii mai primeste personalul silvic

De asemenea, padurarii vor fi dotati si vor putea folosi armament de serviciu, letal sau neletal.

„Statutul special este conferit de portul de arma, de indatoririle specifice in indeplinirea atributiilor de serviciu si de riscurile meseriei, care ii pot afecta integritatea fizica si viata”, se mai precizeaza in actul normativ.

Pe de alta parte, daca angajatii din acest sector de activitate isi pierd total sau partial, in timpul serviciului, capacitatea de munca ca urmare a savarsirii impotriva sa a unei infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanatatii sau ca urmare a unei boli profesionale, primeste pensie de invaliditate, in conditiile legii.

Pe langa aceasta pensie de invaliditate, vor mai beneficia si de o gratificatie egala cu de 10 ori salariul brut pe ultima luna de activitate, suportata de angajator. Nu in ultimul rand, personalul silvic va beneficia de asigurare de sanatate si asigurare de risc de accidente suportata de angajator pe toata durata contractului de munca.

Related posts

Inscrieri la gradinita 2018 – Calendarul publicat de Ministerul Educatiei prevede ca pe 21 mai incep inscrierile in grupa mica

Ioana Badulescu

Trenuri anulate de CFR Calatori sambata, 3 Martie. Printre rutele afectate se numara si Bucuresti Nord-Constanta

Ioana Badulescu

Gabriel Berca, retinut de procurorii DNA Bacau

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult