Examene

Lucrarea de licență, de vânzare pe sute de euro: Cât costă și ce riști dacă îți cumperi licența

Termenul de predare a lucrării de licență se apropie la toate facultățile din București, iar majoritatea studenților în ani terminali sunt pe ultima sută de metri în ceea ce privește pregătirea lucrării. Însă unii studenți mai comozi și cu dare de mână au ales să-și cumpere lucrarea de licență. Dacă tastezi pe Google cuvintele „cumpăr licenţă“, „comandă licenţă“, „vând lucrare de licenţă“, vei găsi nenumărate site-uri care sunt gata să sară „în ajutorul” studenţilor. Bineînțeles, contra unor sume substanțiale de bani.

Internetul abundă de anunțuri în care sunt prezentate ofertele comercianților de lucrări de licență, disertații sau chiar teze de doctorat.

Cei care vor să-și cumpere lucrarea pot alege între lucrări de licență gata făcute, care au fost prezentate de studenții din anii anteriori, ori lucrări la comandă. Lucrările de licență gata făcute sunt mai ieftine – aproximativ 150 de lei – și pot fi cumpărate fie de pe site-urile care dețin portofolii de sute de lucrări, fie direct de la autorii de drept ai acestora.

Însă dezavantajul cumpărării unei lucrări gata făcute este că frauda intelectuală poate fi depistată foarte ușor. Universitățile din România au posibilitatea de a verifica originalitatea unei lucrări cu ajutorul unor programe informatice care, asemenea unor motoare de căutare, verifică dacă există paragrafe sau fraze preluate integral din alte surse, fără a fi citate.

Răspândirea acestor soft-urilor anti-plagiat a declanșat apariția unui nou fenomen: lucrarea de licență la comandă. Multe site-uri promit să facă lucrarea în locul studentului, ba chiar să realizeze și prezentarea acesteia. Studentul îi poate impune o bibliografie celui pe care îl plătește, iar persoana respectivă concepe licența.

Studenților li se garantează că lucrările nu vor fi plagiate. Și această piață a lucrărilor de licență realizate la comandă se împarte în două categorii: persoane care lucrează pe cont propriu și site-uri care au colaboratori care ar fi specializați în diverse domenii, astfel încât să poată răspunde oricărei cereri.
Site-uri care-ți promit realizarea lucrării de licență la comandă, neplagiată

„Licențe Neplagiate” este un grup creat în 2011, care promite realizarea lucrării de licență fără ca studentul să aibă vreun stres. În plus, se laudă cu o „rată de promovabilitate de 100%”. Grupul îi oferă studentului atât lucrarea de licență,  cât și prezentarea acesteia. În plus, reprezentanții grupului spun că vor pregăti studentul și pentru momentele în care va sta în fața comisiei, explicându-i cum trebuie să se comporte și la ce întrebări să se aștepte.

Cei de la „Licențe Neplagiate” promit că vor redacta licența în două săptămâni, iar studentul trebuie să plătească în jur de 210 euro. Ei se laudă că pot concepe lucrări de licență în diverse domenii: Drept, Sociologie, Psihologie, Management, Securitate, Relații Publice, Istorie, Geografie, Economie, Comunicare și multe altele.

„Tu discuți cu noi și ne trimiți cerințele profesorului tău. Dacă ai doar tema, noi putem face o structura a lucrării cu care te poți duce la profesor pentru a o vedea și el înainte și a o aproba sau modifica. După ce stabilim care va fi structura lucrării și specificațiile unice ale licenței tale, noi îți vom construi lucrarea timp de două săptămâni. La sfârșitul celor două săptămâni, ne întâlnim și îți arătăm lucrarea. Astfel tu poți vedea licența, o poți citi și o poți verifica antiplagiat chiar în acel moment. Abia apoi plătești prețul lucrării, iar noi ți-o trimitem pe e-mail și ți-o dăm pe un CD. Dacă ai nevoie de o prezentare în Power Point a lucrării o putem face gratuit. Dacă ai nevoie de meditații pentru a înțelege mai bine licența pe care ai primit-o te putem ajuta și în acest caz, contra unei sume mici de bani”, scriu reprezentanții grupului pe pagina de Facebook.

 

Articole asemănătoare

Sindicalistii din Educatie: Predarea online a fost reglementata legislativ. Vorbim de legea Educatiei, de modificarea fiselor de post

Ioana Badulescu

UMF Bucuresti si UMF Targu Mures vor avea, incepand cu anul universitar 2018-2019, studenti la medicina militara anul I

Ioana Badulescu

ADMITERE LICEU 2019. Brosura cu locurile disponibile in clasa a IX-a va ajunge in scoli pana vineri

Lucy Ionesco