Presedintele PNL, Ludovic Orban, pregateste structura noului Guvern. El a declarat dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului ca un guvern nu trebuie sa aiba mai mult de 15, 16 ministere si ca partidul are construita o arhitectura institutionala a unui viitor Cabinet.
„Un guvern nu are de ce sa aiba mai mult de 15, 16 ministere, asta e pozitia pe care o vom sustine. Avem construita arhitectura institutionala a unui viitor guvern, dar acum nu suntem in aceasta faza a formulei guvernului, ci a mandatului PNL pentru Cotroceni”, a spus Orban.
Liderul PNL a adaugat ca viitorul guvern va trebui sa ia in primul rand masuri corective si sa prezinte pana la mijlocul lunii noiembrie proiectul de buget pe anul 2020.
„Ramasitele guvernului Dancila trebuie sa plece cat mai repede de la Palatul Victoria si din sediiile ministerelor, sunt foarte multe care oricum nu mai au conducatori. Pana la 15 noiembrie, guvernul trebuie sa prezinte Parlamentului proiectul de buget”, a afirmat liderul liberal.
Ludovic Orban le-a transmis liberalilor, in sedinta BPN de vineri, ca trebuie sa faca o analiza, o fotografie a situatiei la zi dupa masurile guvernarii esuate a PSD. Liderul PNL a precizat ca situatia este grava, deoarece gradul de indatorare al Romaniei este mare, deficitul bugetar la fel.
„Trebuie sa stiti ca am stabilit o premiera in ultimii 30 de ani de democratie schioapa si tranzitie care sper sa se termine odata cu plecarea PSD. Am reusit sa dam jos o guvernare PSD, din opozitie. Este pentru prima data cand se reuseste daramarea partidului comunist, sub diferitele forme pe care le-a luat, de la FSN incoace”, a declarat Ludovic Orban.
Liderul liberal a atras atentia si asupra ritmului de indatorare publica a crescut dramatic in ultimul an, astfel incat veniturile la buget nu pot acoperi cheltuielile. Acesta a adaugat ca deficitul este la 2,9% din PIB, lucru destul de grav.
„Acuma trebuie sa va spun ca in analiza pe care o facem trebuie sa avem o fotografie a situatie la zi. Este o guvernare esuata si situatia este extrem de grava”, a explicat liderul PNL.
„Nu suntem intr-o situatie politica foarte simpla. Am reusit sa obtinem 238 de voturi la motiunea de cenzura. Aceste voturi au fost pentru a pune punct acestei guvernari. In evolutia ulterioara a situatiei, parerea celor implicati in demersul de a opri PSD, trebuie luata in considerare”, a mai spus liberalul.
Pe ordinea de zi a sedintei BPN al PNL se numara stabilirea delegatiei liberalilor care vor participa la consultarile cu Klaus Iohannis, vineri la Cotroceni, precum si actiunile care trebuie intreprinse in campania pentru prezidentiale.
Motiunea de cenzura a fost adoptata, joi, in plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „impotriva” si trei voturi anulate.