Economie

Lukoil, sub sechestru! Prejudiciul in dosarul Lukoil atinge o suma uriasa: 2 miliarde de euro

Sechestru record pe conturile gigantului Lukoil. Măsura a fost luată de procurorii din Ploieşti într-un dosar în care prejudiciul ajunge la o sumă uriaşă: 2 miliarde de euro. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti care instrumentează dosarul Lukoil au extins, miercuri, măsurile asigurătorii, punând sechestru asupra unor bunuri şi conturi ce aparţin companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda până la concurenţa sumei de două miliarde de euro.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti precizeaza ca procurorii au extins cercetările şi au dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci perasoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti.

Totodată, anchetatorii au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri deţinute de Lukoil Europe Holding Bvatrium Olanda şi SC Petrotel Lukoil SA, fiind puse sub sechestru conturi bancare, prime de emisiune şi acţiuni.

Sechestrul vizează conturi ale companiei Petrotel Lukoil din Marea Britanie şi Olanda. Este pentru prima dată când procurorii pun sechestru pe o sumă atât de mare și tot pentru prima dată sunt blocate conturile din afara țării ale unei companii străine care operează în România.

Procurorii au descoperit că la Lukoil s-ar fi spălat sume de bani record şi vorbesc de un prejudiciu de peste 2 miliarde de euro, transmite Digi 24.

Mecanismul ar fi fost unul clasic. Banii au fost mutaţi din rafinăria din România către Olanda şi invers. Concret: evidenţele Petrotel Lukoil arată că firma a primit importante sume de bani de la acţionarul majoritar, dar care nu s-au regăsit nici în raportările către ANAF şi nici la Registrul Comerţului.

În plus, procurorii au descoperit că firma din România a rămas fără capital, după ce a virat către Lukoil Europe Holding din Olanda aproximativ 2 miliarde de euro.

„În cauză, în urma extinderii certărilor faţă de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi faţă de S. C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în U.K. şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei, precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti”, se arată în comunicatul PCA Ploieşti.

În 2014, sechestrul ridicat în 24 de ore după intervenţia critică a lui Ponta la adresa procurorilor

Citeşte şi Lukoil opreşte rafinăria de la Ploieşti, după sechestrul impus de Parchet. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, intervenţie dură. Ponta îi critică pe procurori: „Nu fugeau cu conductele în Rusia”
În octombrie 2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis, de asemenea, punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei.

Sechestrul a fost ridicat la 24 de ore după ce Victor Ponta a avut o intervenţie publică critică la adresa procurorilor. „Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)…eu sper să fie doar cu „Fiat Justitia”, fără să piară şi lumea numai din asta”, a declarat Ponta, pe 6 octombrie.

Intervenţie a Ambasadei Rusiei

La vremea respectivă, într-o declaraţie publicată pe site-ul Ambasadei Rusiei, Oleg Malginov a susţinut că „o preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producţia ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei „Lukoil” din România”. Surse judiciare au explicat însă pentru gândul că procurorii nu au dispus sistarea activităţii rafinăriei, ci doar au pus sechestru asigurator pe produsele rafinăriei Petrotel Lukoil.

Ambasadorul Rusiei a mai susţinut în declaraţia sa că „în timpul activităţii sale în România „Lukoil-ul” a creat mii de locuri de muncă, a plătit regulat impozite în bugetul românesc, a acordat sprijinul comunelor locale, a investit în susţinerea ecologiei, perfecţionarea structurilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, în dezvoltare a surselor netradiţionale de energie, i-a ajutat pe copii invalizi şi orfani etc”.

Malginov spune că speră că „ancheta se va face nepărtinitor şi obiectiv în cadrul legii şi ţinând cont în mod cuvenit de interesele atât ale mediului de afaceri, cât şi ale muncitorilor, precum şi de interesele relaţiilor ruso-române” şi că va urmări „atent dezvoltarea situaţiei în jurul rafinăriei „Petrotel-Lukoil””

Stiri pe aceeasi tema

Fonduri europene, ZERO! Guvernul Romaniei a pierdut startul la absorbtia fondurilor europene

Cristiana Petrariu Bota

ANAF, avertisment privind sistemul informatic. Intreaga activitate ar putea fi blocata

Cristiana Petrariu Bota

Mai multe ansambluri rezidentiale din Bucuresti vand apartamente mai mici decat suprafata prevazuta in Legea locuintei

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult