Procurorul LUMINITA SEGA s-a ocupat de dosarul FNI, anchetandu-l pe controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Luminita Sega este cea care a anchetat dosarele FNA – Banca Agricola si FNI, insa a murit in urma cu noua ani, speculatiile fiind ca a fost otravita cu metaloizi. Luminita Sega a semnat in 2003 extinderea cercetarii penale in dosarul FNI impotriva „tatalui” FNI, Sorin Ovidiu Vintu, sub aspectul savarsirii a nu mai putin de sase infractiuni pedepsite de Codul penal. Luminita Sega a fost indepartata din PICCJ sub pretextul „restructurarii postului”, ulterior finalizarii anchetelor in marile dosare in care a fost implicat SOV (FNI – FNA – Banca Agricola, n.r). Hartuita in anii precedenti decesului, prin intermediul presei, ori prin serviciile de informatii conduse de fidelii lui SOV, Luminita Sega a „disparut” la timp pentru cei care voiau sa ingroape aceste dosare.
Dupa noua ani, un judecator de la Tribunalul Bucuresti a hotarat redeschiderea dosarului mortii procuroarei Luminita Sega.Astfel, moartea procuroarei Luminita Sega, cea care l-a pus sub acuzare pe Sorin Ovidiu Vantu in celebrul dosar FNI, este din nou anchetata.
Dosarul a fost redeschis dupa ce familiaLuminitei Sega a acuzat ca cercetarile au fost facute de mantuiala si nu au dus la niciun rezultat. Luminita Sega a murit in 2006, iar apropiatii cred ca a fost otravita cu aluminiu.
Moartea Luminitei Sega ramane in continuare inconjurata de mister. Au trecut 9 ani de cand femeia a murit, iar fratele ei sustine ca a fost ucisa prin otravire, pentru ca il pusese sub acuzare pe Sorin Ovidiu Vantu, in dosarul FNI. Magistratul se ocupa de aceasta ancheta atunci cand a inceput sa se simta tot mai rau. Starea i s-a agravat si in 2006 a murit la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”.
HotWeek.ro iti recomanda si: VINTU: Munca noastra e sa furam statul. Noi, oamenii de afaceri, asta facem, incercam sa pacalim statul
Prof. dr. Mircea Slavila, fratele Luminitei Sega: „Initial i s-au pus doua diagnostice care nu au fost confirmate: accident vascular cerebral si accident tranzitoriu ischemic. Iar in urma tratamentului ea in loc sa evolueze era cu totul altceva…”.
Ulterior, medicii au spus ca Luminita Sega avea cancer la plamani si encefalita. Ros de indoiala, fratele ei a cerut deschiderea unei anchete care sa lamureasca daca femeia a fost otravita. Analizele facute la un laborator privat, inainte ca ea sa moara, au aratat ca femeia avea aluminiu in organism peste limita normala.
In 2009, a fost declansata o ancheta si trupul Luminitei Sega – exhumat pentru autopsie. Insa rezultatul nu a fost concludent.
La Institutul National de Medicina Legala nu era posibilitatea, la acea vreme, sa fie efectuate teste toxicologice pentru otravirea cu aluminiu. Singura solutie ramane ca probele sa fie trimise in strainatate.
Testarea nu a fost facuta in strainatate din lipsa de bani, iar dosarul a fost inchis, spre nemultumirea fratelui femeii.
Prof. dr. Mircea Slavila, fratele Luminitei Sega: „Am avut acces la dosar: nu sunt luate declaratii medicilor, asistentelor medicale, nu exista nicio declaratie luata sotului, nu s-au facut probele toxicologice.”
Fratele ei nu a renuntat si a facut noi cereri de redeschidere a anchetei. Si a castigat. Investigatia este din nou in curs. Astfel, la Parchetul Tribunalului Bucuresti vor fi audiate rudele procurorului Luminita Sega, membrii familiei, colegi, dar si cea supranumita „mama FNI-ului”, Ioana Maria Vlas. Tot aici vor fi analizate si expertizele medico-legale care lipsesc in acest moment de la dosar.
Ancheta redeschisa acum depinde in mare masura de analizele toxicologice care mai pot fi facute acum, la 9 ani de la moartea Luminitei Sega.
Moartea procuroarei Luminita Sega
Potrivit unui cotidian central, procurorul Luminita Sega, care a stat in calea „vantului”, a fost ucisa prin administrarea periodica a unei doze de aluminiu, scrie hotnews.ro, care citeaza Ziua. Luminita Sega a fost procurorul-sef de sectie in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pana in 2004, fiind implicata direct in dosarele FNI- Banca Agricola si BID, care l-au avut cap de afis pe controversatul SOV, „detalii” omise de cotianul central care a dezvaluit natura mortii procuroarei.
Dupa ce Parchetul, condus de Ilie Botos a restructurat postul sau, Sega a fost obligata sa se mute in cadrul sectiei a II-a de la Parchetul National Anticoruptie. La scurt timp, in 2005, Luminita Sega a fost pensionata medical, suferind un atac cerebral care a dus in cele din urma la moartea sa.
Printre dosarele instrumentate de Sega se mai numara si celebrele „Bancorex”, „Bancoop”, „Jimbolia” si „Tigareta”.
Otravita lent
Conform aceluiasi cotidian central, analizele biochimice efectuate la Clinica de Toxicologie din Bergamo, Italia, au relevat ca Luminita Sega a murit otravita cu metaloizi, in special cu aluminiu. Toxicologul dr. M.
Leitha a consemnat in urma analizelor efectuate asupra firului de par ca „se poate evoca o coada (urma biochimica – n.r.) a unei intoxicatii aluminice”, iar specialistii clinicii italiene i-au recomandat Luminitei Sega administrarea unui „antidot pentru o posibila intoxicare cu aluminiu”.
Incomoda
La inceputul lui 2003, toate cauzele privind inculpatul Sorin Ovidiu Vintu si cauza FNI au fost repartizate spre supraveghere procurorului sef Luminita Sega.
In acelasi an, Ioana Maria Vlas il arata cu degetul pe Vintu ca fiind responsabil de prabusirea FNI, fapt probat de presa prin publicarea unui proces verbal de confruntare intre Vlas si Vintu, confruntare care avusese loc in prezenta Luminitei Sega.
In septembrie 2003, la trei ani si jumatate de la prabusirea FNI, Parchetul – Sectia de urmarire penala si criminalistica, prin semnatura procurorului Luminita Sega, retinea ca, in dosarul FNI, anchetatorii trebuiau sa extinda cercetarile impotriva fostului infractor de drept comun Sorin Ovidiu Vintu, sub aspectul savarsirii a nu mai putin de sase infractiuni pedepsite de Codul penal.
Potrivit informatiilor care au circulat in presa, colegii procurorului Luminita Sega sustin ca magistratul a platit cu viata faptul ca a anchetat dosarele grele ale perioadei 1996-2000.
Acestia au mai spus ca Luminita Sega a fost lasata singura sa lucreze dosarele lui Vintu, politistii retragandu-se unul cate unul din ancheta, iar dupa ce a trimis dosarele la instanta, a plecat la Parchetul National Anticoruptie, actualul DNA.
Indepartarea ofiterilor
Una dintre coincidentele care au facut parte din scandalul Fondului National de Investitii este ca anchetatorii, care au efectuat urmarirea penala in dosarul in care a fost implicat „parintele” FNI, au fost indepartati rand pe rand. Prin aceasta, toti cei care l-au deranjat pe SOV au pierdut contactul cu dosarele in care Vintu era inculpat.
Coordonatorul echipei, procuror sef adjunct sectie Ovidius Paun a fost eliberat din functie fara motiv, ofiterul Constantin Duvac a fost „avansat”, ofiterul Ovidiu Dobleaga – „recompensat” cu o bursa in Franta, iar procurorul Luminita Sega a fost nevoita sa se mute la PNA dupa ce postul sau a fost restructurat din schema Parchetului General, bineinteles in urma deciziei lui Botos.
Zvonurile care au circulat in presa au indicat ca pentru a nu fi trimis in judecata (SOV, n.r) in mega-escrocheria FNI, s-a realizat destramarea echipei de anchetatori.
Reincadrarea
Luminita Sega a fost indepartata din PICCJ sub pretextul „restructurarii postului”, ulterior finalizarii anchetelor in marile dosare in care a fost implicat SOV (FNI – FNA – Banca Agricola, n.r).
Hartuita in anii precedenti decesului, prin intermediul presei, ori prin serviciile de informatii conduse de fidelii lui SOV, Sega a „disparut” la timp pentru cei care voiau sa ingroape aceste anchete.