Social

Lunea Mare – prima zi din Saptamana Patimilor

Saptamana Patimilor este cunoscuta si sub denumirea de Saptamana Mare. In Saptamana Patimilor incep Deniile – slujbele care se savarsesc seara la ora 18.00. Biserica a randuit ca la sinaxarul zilei de luni din Saptamana Patimilor sa se faca pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob si a smochinului neroditor.

Numele de Iosif inseamna „El (Domnul) adauga”. Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob si primul al Rahilei.

Vezi si: Cum va fi VREMEA de PASTE 2015 si de 1 MAI 2015

Sfanta Scriptura ne marturiseste ca intr-o zi, batranul Iacob il trimite pe Iosif sa-i aduca vesti despre fratii lui, care erau plecati cu oile la camp. Fratii sai erau invidiosi pe acesta din momentul in care le vestise cateva vise: „Eram la camp cu totii si legam snopi. Snopii mei stateau drept, iar ai vostri se plecau spre ai mei”, „se parea ca soarele, luna si unsprezece stele se aplecau si se inchinau in fata mea”. In urma acestor descoperiri, fratii sai si-au pus in gand sa-l omoare.

Vazandu-l de departe ca vine de la casa tatalui spre ei, acestia au zis: „Iata visatorul! Haidem sa-l omoram si sa-l aruncam intr-un put si sa zicem ca l-a mancat o fiara salbatica si vom vedea ce se va alege de visurile lui”. Insa Ruben, unul dintre fratii sai, le-a zis: „Nu, sa nu varsati sange! Aruncati-l mai bine in putul acela din pustiu, dar mainile sa nu vi le puneti pe el”. Este aruncat in put, insa este scos de acolo pentru a fi vandut cu 30 de arginti unor negustori.

Pentru a-si acoperi fapta, fratii sai au taiat un ied, au rupt haina lui Iosif si au inmuiat-o in sange. Seara, ajunsi acasa, i-au aratat haina lui Iacob, spunandu-i acestuia ca Iosif a fost mancat de o fiara salbatica.

Te-ar putea interesa si: PASTE CATOLIC 2015. CREDINCIOSII CATOLICI AU LUAT LUMINA INVIERII. HRISTOS A INVIAT!

Asadar, luni, se citeste, mai inainte de toate, istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament in care Biserica a vazut preinchipuirea lui Hristos. Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus inaintea intrarii în Ierusalim.

Ca obiceiuri si superstitii, in Lunea Mare, femeile incep curatenia de Paste. Se scoate totul afara, se aeriseste casa ca sa iasa toate relele de peste iarna, se varuieste si se spală totul. „Sa nu te prinda Pastele in necuratenie, ca te blesteama casa!”

Articole asemănătoare

Cate persoane vor putea participa la nunti, botezuri sau inmormantari incepand cu 15 mai 2020

Lucy Ionesco

Teodor Stelian, director de securitate la Apa Nova, perchezitionat de DNA. El ar fi in spatele fotografiilor cu Elena Udrea si Alina Bica la Paris

Lucy Ionesco

INTERVIUL CU PRINTUL NICOLAE REALIZAT DE ION CRISTOIU I-A DEZAMAGIT PE AMATORII DE „STIRI SOC”

Lucy Ionesco