9.3 C
România
25 octombrie 2020
Social

Lunea Mare – prima zi din Saptamana Patimilor

Saptamana Patimilor este cunoscuta si sub denumirea de Saptamana Mare. In Saptamana Patimilor incep Deniile – slujbele care se savarsesc seara la ora 18.00. Biserica a randuit ca la sinaxarul zilei de luni din Saptamana Patimilor sa se faca pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob si a smochinului neroditor.

Numele de Iosif inseamna „El (Domnul) adauga”. Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob si primul al Rahilei.

Vezi si: Cum va fi VREMEA de PASTE 2015 si de 1 MAI 2015

Sfanta Scriptura ne marturiseste ca intr-o zi, batranul Iacob il trimite pe Iosif sa-i aduca vesti despre fratii lui, care erau plecati cu oile la camp. Fratii sai erau invidiosi pe acesta din momentul in care le vestise cateva vise: „Eram la camp cu totii si legam snopi. Snopii mei stateau drept, iar ai vostri se plecau spre ai mei”, „se parea ca soarele, luna si unsprezece stele se aplecau si se inchinau in fata mea”. In urma acestor descoperiri, fratii sai si-au pus in gand sa-l omoare.

Vazandu-l de departe ca vine de la casa tatalui spre ei, acestia au zis: „Iata visatorul! Haidem sa-l omoram si sa-l aruncam intr-un put si sa zicem ca l-a mancat o fiara salbatica si vom vedea ce se va alege de visurile lui”. Insa Ruben, unul dintre fratii sai, le-a zis: „Nu, sa nu varsati sange! Aruncati-l mai bine in putul acela din pustiu, dar mainile sa nu vi le puneti pe el”. Este aruncat in put, insa este scos de acolo pentru a fi vandut cu 30 de arginti unor negustori.

Pentru a-si acoperi fapta, fratii sai au taiat un ied, au rupt haina lui Iosif si au inmuiat-o in sange. Seara, ajunsi acasa, i-au aratat haina lui Iacob, spunandu-i acestuia ca Iosif a fost mancat de o fiara salbatica.

Te-ar putea interesa si: PASTE CATOLIC 2015. CREDINCIOSII CATOLICI AU LUAT LUMINA INVIERII. HRISTOS A INVIAT!

Asadar, luni, se citeste, mai inainte de toate, istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament in care Biserica a vazut preinchipuirea lui Hristos. Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus inaintea intrarii în Ierusalim.

Ca obiceiuri si superstitii, in Lunea Mare, femeile incep curatenia de Paste. Se scoate totul afara, se aeriseste casa ca sa iasa toate relele de peste iarna, se varuieste si se spală totul. „Sa nu te prinda Pastele in necuratenie, ca te blesteama casa!”

Stiri pe aceeasi tema

Impozitul pe profit si impozitul pe venit vor fi scutite agricultorilor care sunt de acord sa se asocieze

Cristiana Petrariu Bota

Pamantul, bunul cel mai de pret al unei tari! Ministerul Agriculturii lucreaza la o lege care sa limiteze achizitiile din partea strainilor

Cristiana Petrariu Bota

Giganti din industria farmaceutica, anchetati pentru spaga. Companiile ar fi mituit directori de spitale pentru a obtine contracte de furnizare a unor medicamente si servicii medicale

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult