Macedonia de Nord, de la acord istoric la tradare, scrie presa din Macedonia si Grecia. Acordul nu a fost inca ratificat de Parlamentul macedonean si va fi supus unui referendum in toamna

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iunie 16, 2018 12:25

Macedonia de Nord, de la acord istoric la tradare, scrie presa din Macedonia si Grecia. Acordul nu a fost inca ratificat de Parlamentul macedonean si va fi supus unui referendum in toamna

După douăzeci și șapte de ani de certuri politice și semantice, Atena și Skopie au ajuns, în fine, la un acord cu privire la numele fostei Republici Iugoslave a Macedoniei. Courrier International ne prezintă reacțiile presei macedonene și grecești, transmite RFI.

“În sfârșit, va fi Republica Macedonia de Nord”, titrează cotidianul Nova Makedonija. „Am ajuns la o soluție istorică: acordul reține numele de « Macedonia»pentru uz universal, și păstrează adjectivul «macedonean» cu privire la naționalitate și limbă“, a declarat prim-ministrul Zoran Zaev, citat de cotidianul Libertas. Conform acordului, numele “Macedonia de Nord” va fi folosit universal, atât la nivel internațional, cât și pe plan intern.

Acordul nu a fost încă ratificat de Parlamentul macedonean și oricum va fi supus unui referendum în toamnă, înainte de a fi ratificat de Parlamentul grec, amintește Courrier International. Având în vedere reacțiile naționaliștilor macedoneni, sarcina nu pare ușoară, mai ales că premierul Zaev nu are majoritate calificată în parlamentul de la Skopie. Liderul de partid VMRO-DPMNE(opoziția naționalistă) a numit acordul o “capitulare”.

Dar premierul Zaev își pune speranța în Consiliul European care, la 28 iunie, va putea da undă verde negocierilor de aderare cu UE. El mai speră și că NATO va invita republica să adere, cu ocazia următorului summit, din 12 iulie.

În Grecia, ziarul Ta Nea se întreabă „Ce se află în spatele acordului dintre Tsipras și Zaev?“:

„Am acceptat numele (Macedonia de Nord), naționalitatea macedoneană, limba macedoneană și lumina verde pentru aderarea vecinului nostru la NATO și la UE. Skopje a acceptat modificarea Constituției sale și recunoaște că nu are nimic de-a face cu moștenirea lui Alexandru cel Mare “.

Publicația Efimerida salută această “oportunitate istorică” pentru a rezolva conflictul. Dar subliniază și prețul: “Costul politic al acestei înțelegeri a împiedicat guvernele anterioare să fie de acord. De data aceasta, Alexis Tsipras a fost în măsură să negocieze cea mai bună înțelegere posibilă, dar clasa politică poate resuscita demonii extremismului”.

Site-ul Protagon îl acuză pe prim-ministrul grec de trădare: „Tsipras nu va fi niciodată Churchill. El este Tsipras și asta e tot. El a dat identitatea și limba macedoneană vecinilor noștri și el devine astfel autorul unei crime istorice împotriva rădăcinilor noastre”.

Sursa: RFI

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.