MACEDONIA NATO
Externe

Macedonia ia in calcul schimbarea numelui tarii pentru a adera la NATO

Macedonia isi doreste sa fie a patra tara din fosta Iuguslavia care adera la NATO, dupa Slovenia, Croatia si Muntenegru. Tara a inceput negocierile de aderare sub numele de Macedonia insa acest lucru nu este acceptat de Grecia, tara NATO, care are si ea in componenta o regiune cu numele de Macedonia si astfel se opune aderarii la aceasta structura militara a unei tari cu un nume similar.

Este motivul care i-a determinat pe tot mai multi oficiali de la Skopje sa se gandeasca la schimbarea numelui tarii din dorinta de a dera cat mai reoede la NATO si implicit de a scapa de influenta ruseasca exercitata inca in aceasta regiune.

Nikola Dimitrov, noul ministru de externe al Macedoniei a declarat in presa internationala ca tara pe are o reprezinta ia in calcul mai multe variante pentru un nou nume al tarii insa varianta optima va fi stabilita in cadrul unui referendul national.

Disputa cu privire la nume este cu Atena, Grecia avand o provincie care se numeste tot Macedonia, si tine de la inceputul anilor ’90, cand micul stat din Balcani si-a declarat independenta.

Ministrul macedonean de Externe a spus ca saptamana aceasta vor avea loc intalniri cu mai multi oficiali greci. Acestora li se va pune problema asa: „Grecia sa se gandeasca ce fel de vecin vrea – unul stabil, prietenos, care sa contribuie la democratie si actul justitiei?”.

Aderarea Macedoniei la NATO ar avea loc in contextul in care Rusia cauta sa-si mareasca influenta in Balcani. Anul trecut, Kremlinul s-ar fi implicat intr-o tentativa de lovitura de stat in Muntenegru, fapt negat de Moscova.

In ultimii ani, si alte state din regiune, ca Muntenegru, Croatia si Slovenia, s-au alaturat NATO. O extindere a aliantei este vazuta insa cu ochi rai de catre Rusia.

Stiri pe aceeasi tema

Andrei Nastase a contestat la Curtea de Apel decizia privind invalidarea mandatului sau. La Chisinau oamenii au iesit in strada: Pana aici, ne-am saturat!

Ioana Badulescu

OMS avertizeaza: Tarile sa se pregateasca pentru un posibil nou val. Relaxarea prematura a restrictiilor ar putea readuce izolarea

Cristiana Petrariu Bota

Criza imigratiei cutremura Europa. Angela Merkel: Europa este intr-o situatie nedemna

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult