1.1 C
România
27 noiembrie 2022
Externe

MAE: Germania a actualizat lista „zonelor de risc“ din Romania, au fost introduse judetele Neamt si Caras-Severin

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca autoritatile din Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din Romania, fiind introduse doua noi judete, respectiv Neamt si Caras-Severin. Totodata, judetele Arges si Dambovita au fost scoase de pe lista zonelor de risc.

„In continuarea precizarilor din data de 10 septembrie 2020, privind modificarea conditiilor de intrare pe teritoriul Republicii Federale Germania in contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca autoritatile germane au actualizat lista „zonelor de risc“ din Romania, cu intrare in vigoare din 16 septembrie 2020. Ca urmare a acestei actualizari, judetele Neamt si Caras-Severin au fost introduse in categoria de risc, in timp ce judetele Arges si Dambovita au fost retrase de pe lista”, anunta MAE intr-o informare de presa.

In prezent, tinand cont de aceste ultime decizii ale autoritatilor din Germania, alaturi de municipiul Bucuresti, 11 judete din Romania se afla pe lista “zonelor de risc”: Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Caras-Severin, Iasi, Ilfov, Neamt, Prahova, Vaslui, Valcea.

„Potrivit informarilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe anterior, judetele retrase din lista pana in prezent sunt urmatoarele: Arges (la 16.09), Buzau (la 09.09), Dambovita (la 16.09), Galati (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomita (la 20.08), Mehedinti (la 20.08), Neamt (la 02.09, dar reintrodus la 16.09), Timis (la 20.08) si Vrancea (la 09.09).

Conform informatiilor comunicate public de autoritatile germane, persoanele care intra in Republica Federala Germania venind din „zonele de risc” sunt obligate sa completeze un „formular de debarcare” Public Health Passenger Locator Form, a carui varianta in limba romana poate fi regasita la urmatorul link: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/Aussteigekarten-COVID_RO.pdf?__blob=publicationFile”, mai transmite MAE:

Toate persoanele care intra in Republica Federala Germania dupa ce s-au aflat intr-una din „zonele de risc” oricand in ultimele 14 zile inainte de sosire sunt obligate sa se autoizoleze la domiciliu sau in alte spatii de cazare adecvate pentru o perioada de 14 zile de la sosire.

De la aceasta obligativitate exista doua exceptii. Prima exceptie se aplica in cazul persoanelor care prezinta un test biologic molecular pentru COVID -19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrarii in Germania, printr-un certificat medical tradus in limbile germana sau engleza care trebuie pastrat cel putin 14 zile dupa intrare. Cea de-a doua exceptie se aplica persoanelor care efectueaza testul dupa sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligatia de a respecta strict autoizolarea la domiciliu pana la comunicarea rezultatului negativ al testarii. Testarea se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autoritatile locale de sanatate si este gratuita in primele 10 zile de la sosirea in Germania dintr-o zona de risc.

Daca persoanele in cauza incep sa prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultati de respiratie, tuse, febra sau pierderea gustului/mirosului) in decurs de 14 zile de la momentul intrarii in Germania, exceptiile enuntate mai sus nu se mai aplica. In acest caz, devine obligatorie autoizolarea si contactarea imediata a Autoritatii locale de Sanatate.

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este conditionata de aceste obligatii. Tranzitul presupune parasirea cat mai directa a teritoriului german, evitarea oricarui contact strans cu alte persoane si respectarea masurilor specifice de protectie: distantare sociala, igiena, masca etc.. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, insa nu si cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazari, incheierea unor contracte s.a..

MAE atentioneaza ca in cazul neindeplinirii obligatiilor aferente testarii, respectarii masurii autoizolarii sau a conditiilor de tranzit, autoritatile germane pot aplica sanctiuni in valoare de pana la 25.000 EUR.

Related posts

Germania este cea mai buna tara din lume, SUA – cea mai puternica, Luxemburg are cel mai prietenos mediu de afaceri

Lucy Ionesco

O femeie de serviciu a castigat din greseala alegerile locale din Povalikhino, Rusia

Ioana Badulescu

Guvernul din Rep. Moldova a cazut! Motiunea de cenzura impotriva guvernului Strelet, aprobata de Parlament

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult