MAE
Social

MAE: Raportul CE incadreaza Romania in categoria statelor membre fara dezechilibre macroeconomice

“România a fost încadrată de Comisia Europeană în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice”, motiv pentru care raportul de tara nu contine un bilant aprofundat, asa cum se intampla in cazul Bulgariei, Croației, Ciprului, Franței, Germaniei, Irlandei, Italiei, Olandei, Portugaliei, Sloveniei, Spaniei și Suediei, precizeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE) intr-un comunicat.

Pozitia diplomatiei romane vine dupa ce Comisia Europeana a scris, in raportul de tara, ca “boomul economic actual a fost determinat, in principal, de consum, in timp ce investitiile au ramas scazute”, iar “cresterea economica puternica a Romaniei risca sa creeze conditiile unei aterizari dure”.

“Raportul de țară 2018 confirmă avansul înregistrat anul trecut de economia României, tendința de consolidare a investițiilor publice și îmbunătățirea potențialului de creștere și a condițiilor de pe piața muncii”, este titlul unui comunicat al MAE in care analizeaza raportul Comisiei Europene.

Citeste si: Raport de tara al Comisiei Europene pentru Romania: Gradul de saracie este in crestere, iar sistemul de sanatate se afla sub standardele europene

Raportul pentru România remarcă mai multe aspecte pozitive, precum creșterea economică ridicată în anul 2017, îmbunătățirea potențialului de creștere și a condițiilor de pe piața muncii sau tendința de consolidare a investițiilor publice.

“Referitor la atingerea obiectivelor naționale ale Strategiei „Europa 2020“, conform Raportului, România înregistrează performanțe bune în ceea ce privește rata de ocupare a forței de muncă, emisiile de gaze cu efect de seră, energia din resurse regenerabile și învățământul terțiar, acești indicatori fiind pe o traiectorie care permite atingerea țintelor stabilite. De asemenea, obiectivul național privind reducerea populației expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a fost deja atins”, scrie MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai spune ca, în calitatea sa de coordonator național privind Strategia „Europa 2020“, va analiza împreună cu instituțiile naționale responsabile toate aspectele semnalate de Comisia Europeană în Raportul de țară, în vederea identificării măsurilor adecvate de răspuns, în deplină concordanță cu programul de guvernare, care vor fi cuprinse în Programul Național de Reformă 2018.

Acesta va fi înaintat Comisiei Europene, potrivit MAE, în luna aprilie, împreună cu Programul de Convergență, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, conform calendarului Semestrului European.

Potrivit raportului Comisiei Europene, “in absenta reformelor structurale si a consolidarii fiscale, cresterea economica puternica a Romaniei risca sa creeze conditiile unei aterizari dure”, iar “boomul economic actual a fost determinat, in principal, de consum, in timp ce investitiile au ramas scazute. Cresterea economica puternica reprezinta o oportunitate de a reconstrui rezerve fiscale si de a pregati economia pentru momente mai slabe”.

Related posts

Veteranii de razboi si vaduvele de razboi primesc ajutoare financiare pentru chirie, energie electrica sau termica

Lucy Ionesco

Sorana Cirstea s-a calificat in sferturi de finala, la Dubai

Lucy Ionesco

Papa Francisc a ajuns in Romania. Suveranul Pontif a fost intampinat de presedintele Klaus Iohannis si sotia sa. UPDATE

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult