MAE
Externe

MAE reactioneaza la fotografiile lui Viktor Orban postate pe Facebook

Ministerul de Externe (MAE) a reactionat la gestul premierului Ungariei, Viktor Orban, care a postat o serie de fotografii cu simboluri ale asa-numitului „Tinut Secuiesc” si „Ungariei mari”, dupa ce a participat sambata la Universitatea de Vara „Tusványos” de la Baile Tusnad.

Amintim ca printre imaginile simbol publicate de Viktor Orban pe pagina sa de Facebook se numara si unele reprezentand insigne metalice si de lemn ale „Ungariei mari” si ale asa-numitului „Tinut Secuiesc”.

Promovarea de catre premierul ungar, Viktor Orban, a simbolurilor Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc, la doar o zi dupa ce s-a pronuntat pentru „relatii eficiente” romano-ungare, este complet inacceptabila, precizeaza MAE. „Atata vreme cat partea ungara nu dovedeste neindoielnic ca este dispusa sa respecte parametrii politico-juridici definiti de comun acord de Romania si Ungaria in documentele sus-mentionate, relatia bilaterala nu va putea deveni cu adevarat echilibrata si construita pe incredere reciproca”, mai adauga oficialii romani.

Citeste si: Viktor Orban a postat pe Facebook simboluri ale asa-numitului Tinut Secuiesc si Ungariei mari

„Din pacate, la numai o zi dupa ce a facut apel la pragmatism si s-a pronuntat in favoarea unei relatii eficiente romano-ungare, premierul ungar V. Orban a ales sa posteze pe contul sau de Facebook imagini incluzand simboluri ale Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc”, se arata intr-o reactie a MAE, postata tot pe Facebook.

Codrin Scutaru, reactie la postarea lui Viktor Orban: Este inacceptabila promovarea unor simboluri contrare Tratatului din 1996

MAE mai precizeaza ca „promovarea, personal de catre premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile si contrare spiritului Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul XXI din 2002 si ordinii constitutionale din Romania”.

Mai mult, ministerul roman la Afacerilor Externe mai spune ca o astfel de atitudine „nu contribuie nicidecum la eficientizarea relatiei romano-ungare sau la restabilirea unui climat de incredere, asa cum isi propunea, cu numai o zi in urma, premierul ungar”.

„Atata vreme cat partea ungara nu dovedeste neindoielnic ca este dispusa sa respecte parametrii politico-juridici definiti de comun acord de Romania si Ungaria in documentele sus-mentionate, relatia bilaterala nu va putea deveni cu adevarat echilibrata si construita pe incredere reciproca. Romania – in ce o priveste – este deschisa si doreste ca dialogul bilateral sa se dezvolte, insa in stricta conformitate cu acesti parametri, in beneficiul cetatenilor celor doua tari, ca state membre ale UE si Aliati in NATO”, conchide MAE

Stiri pe aceeasi tema

Un australian pleaca in Grecia pentru a-l ajuta pe batranul din celebra poza care il infatiseaza stand pe asfalt

Cristiana Petrariu Bota

OMV vrea sa vanda camp petrolier in Marea Nordului

Cristiana Petrariu Bota

Postac pentru Guvern! Cu cat sunt platite comentariile pe internet prin care sunt influentati ceilalti internauti

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult