Ungaria
Breaking News Externe

MAE: Romanii pot tranzita Ungaria in aceleasi conditii, dar regulile vor fi schimbate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca cetatenii romani pot tranzita Ungaria in aceleasi conditii. Ministrul Bogdan Aurescu a avut, sambata, o convorbire telefonica cu omologul sau de la Budapesta, Péter Szijjartó, acesta confirmand ca tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisa in continuare in aceleasi conditii, insa regulile vor fi schimbate pentru cazurile in care Ungaria este destinatie finala a calatoriei. 

„In cadrul discutiei a fost obtinuta confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjartó, ca tranzitul cetatenilor romani prin Ungaria, respectiv accesul cetatenilor romani – lucratori transfrontalieri nu vor fi afectate. Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisa in continuare in aceleasi conditii si se va face prin aceleasi puncte de trecere ale frontierei si pe aceleasi culoare rutiere stabilite. A aratat ca regulile preconizat a fi schimbate se refera la intrarea in Ungaria ca destinatie finala a calatoriei. De asemenea, a sugerat ca autoritatile politienesti de resort din cele doua state sa mentina un contact apropiat in perioada imediat urmatoare pentru eventuale clarificari tehnice”, precizeaza un comunicat transmis de MAE.

Convorbirea a avut loc in continuarea demersurilor intreprinse de Ministerul Afacerilor Externe pentru obtinerea din partea autoritatilor ungare a unor clarificari privind informatiile aparute in spatiul public referitoare la adoptarea in perioada urmatoare de noi masuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat interlocutorului informatii privind continutul exact al masurilor vizate, insistand asupra luarii in considerare a impactului acestora asupra cetatenilor romani care tranziteaza Ungaria, precum si in privinta cetatenilor romani – lucratori transfrontalieri.


Potrivit MAE, conditii de calatorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile la urmatorul link: http://www.mae.ro/node/51934.

Ministerul reaminteste ca, in prezent, sunt aplicabile urmatoarele conditii de tranzit pentru pasageri:

– durata tranzitului sa nu depaseasca 24 de ore;

– persoanele sa nu prezinte simptome specifice infectiei cu COVID-19;

– sa prezinte un document din care sa rezulte fara echivoc scopul deplasarii si tara de destinatie, respectiv sa aiba asigurata intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit catre tara de destinatie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate si publicate pe pagina web a politiei ungare, fiind indicate in mod explicit locurile de oprire/odihna (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz).

Seful de cabinet al premierului Viktor Orban a anuntat vineri, citat de Reuters, ca Ungaria isi va inchide frontierele pentru straini de la 1 septembrie pentru a limita cresterea numarului infectarilor cu noul coronavirus, iar ungurii care se intorc in tara din strainatate vor trebui sa intre in carantina.

Presedintele francez Emmanuel Macron a avertizat cu privire la orice eventuala reinchidere a frontierelor intre tarile UE, sustinand ca aceasta ar fi o masura contraproductiva si ineficienta impotriva cresterii numarului de cazuri de COVID-19.

Stiri pe aceeasi tema

Anticoruptia Live! Cine e mai corupt, politicianul sau televiziunea care ia bani in schimbul unor invitatii?

Cristiana Petrariu Bota

BREXIT – Theresa May, avertizata de proprii ministri sa amane iesirea din UE. In caz contrar, acestia ameninta ca vor transfera controlul asupra Brexit de la Guvern la Parlament

Cristiana Petrariu Bota

Rares Bogdan, atac dur la premierul Ciolos: Doamneee, cui ne lasi? Terminati cu minciuna! Cititi naibii legea si nu va mai luati dupa saltinbanci

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult