MAE: Ziua Brancusi este marcata de ambasadele si oficiile consulare romanesti din strainatate

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 19, 2017 13:07

MAE: Ziua Brancusi este marcata de ambasadele si oficiile consulare romanesti din strainatate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) saluta marcarea, in data de 19 februarie, a Zilei Brancusi si precizeaza ca, in acest an, special pentru memoria marelui sculptor, numeroase ambasade, oficii consulare si institute culturale romanesti in strainatate organizeaza evenimente de marcare a acestei zile.

Anul 2017 are o tripla semnificatie pentru promovarea personalitatii si operei brancusiene: pe 16 martie comemoram 60 de ani de la moartea lui Brancusi, in 2017 si 2018 — anul Centenarului Marii Uniri — marcam 80 de ani de cand sculptorul a lucrat la realizarea ansamblului monumental “Calea Eroilor” de la Targu Jiu, omagiu adus soldatilor romani care s-au jertfit pentru realizarea unitatii de neam si tara in Primul Razboi Mondial, iar pe 15 iunie se vor implini 40 ani de la inaugurarea “atelierului lui Brancusi”, reconstituit in 1977, intr-o cladire separata langa Centrul Cultural Pompidou, precizeaza MAE intr-un comunicat de presa.

“In acest an, special pentru memoria marelui sculptor, numeroase ambasade, oficii consulare si institute culturale romanesti in strainatate organizeaza evenimente de marcare a Zilei Brancusi: proiectii de filme documentare, conferinte, expozitii de fotografie a operei brancusiene, recitaluri de muzica sau poezie. Evenimentele organizate au ca obiectiv readucerea in atentia publicului larg, a specialistilor, a iubitorilor de arta si ai Romaniei, originalitatea si, in acelasi timp, universalitatea creatiei brancusiene, apartenenta sa la patrimoniul cultural al umanitatii”, se arata in comunicatul de presa al MAE.

Ziua de 19 februarie a fost proclamata ‘Ziua Brancusi’ in 2015. Conform legii, cu aceasta ocazie autoritatile centrale si locale pot sa organizeze si/sau sa sprijine logistic si material manifestari cultural-artistice. Sculptorul roman Constantin Brancusi, considerat “parintele sculpturii moderne” s-a nascut la 19 februarie 1876, in localitatea Hobita din judetul Gorj.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.