Magistrat francez: In Romania exista un parchet anti-coruptie exemplar. Este atat de bun, incat este atacat!
Breaking NewsSocial

Magistrat francez: In Romania exista un parchet anti-coruptie exemplar. Este atat de bun, incat este atacat!

„Aveți un parchet anticorupție exemplar, este atât de bun încât este foarte atacat. Mișcarea dumneavoastra anticorupție este foarte puternică, dar trebuie structurată”. Iată câteva dintre opiniile lui Eric Alt, magistrat francez și vicepreședinte al organizației Anticor care luptă împotriva corupției în Franța. Eric Alt a fost recent la București, unde a participat la câteva dezbateri cu studenții și membri ai mișcării Rezist care au participat la protestele anticorupție din România, transmite RFI.

Va prezentam mai jos un interviu realizat de RFI cu magistratul francez Eric Alt.

Eric Alt: Cum văd eu lupta anti-corupție din România? Ca pe un paradox. Este vorba despre o mișcare foarte puternică, despre o mare vitalitate democrată. Nicăieri în Europa nu am putea avea 500.000 de oameni în stradă seara pentru a protesta contra unui decret inacceptabil. Dar vorbim, în același timp, de o mișcare fragilă, care trebuie să se structureze.

Rep: Vă întrerup puțin. Dacă în Franța, s-ar da un decret de lege care ajută infractorii condamnați pentru corupție, oamenii nu ar ieși să protesteze?

Eric Alt: Este posibil, dar în orice caz, această siuație a fost verificată în România. În Franța, încă nu am avut acest scenariu, deci întrebarea nu s-a pus. Așadar mișcarea anti-corupție din România este foarte puternică, dar are nevoie să structureze și să găsească un mod prin care poate stabili un raport de forțe cu puterea politică. Iar aici vorbim de o luptă cotidiană.

Rep: România a avut mereu o pocitică tumultoasă, nu doar în perioada post-decembristă, ci și înainte de epoca comunistă. Erau în societate multe certuri și frământări. Ce poți face să unești oamenii?

Eric Alt: Este în natura vieții politice să fie frământate, să aibă acestă confruntare permanentă. Aceasta este politica, oamenii nu sunt de acord asupra soluțiilor care trebuie luate în interesul general. Problemele apar atunci când puterea politică e acaparată de anumiți oameni, nu în numele unor idei privind binele general asupra cărora se creează dezbaterea politică, ci în interesul lor personal. Eu însumi sunt magistrat și observ aceste lucruri. Ca magistrat, vreau să spun că în România există un parchet anti-corupție exemplar. Poate adopta strategii discutabile, pot fi cazuri mai slab pregătite care nu aduc condamnări, dar global vorbim de o instituție remarcabilă. Este atât de bună că este foarte atacată.

Rep: Contra cărui tip de corupție vă bateți în Franța?

Eric Alt: Avem multe situații în care ne indignăm în Franța din pricina corupției. Una din cele fețele corupției cele mai viclene este cea care ține de finanțarea partidelor politice. Cred că viața politică este bolnavă din pricina finanțării sale. Un alt mare subiect al corupției este cel al fraudei și evaziunii fiscale. Se estimează ca Franța pierde în fiecare an între 60 și 80 miliarde de euro din pricina fraudei și evaziunii.

Rep: Avem nume foarte importante care au de-a face acum cu justiția în Franța precum domnul Sarkozy…

Eric Alt: E adevărat că în Franța, până în anii 90, justiției îi era greu să îi atace pe cei puternici. Vorbim de o problemă culturală, dar și de una de drept. Parchetul francez care ia inițiativa publică este subordonat ministrului justiției. Până de curând, ministrul justiției considera că este legitim să intervină ori direct în cadrul procesului, ori indirect numind procurori care îi erau fideli, care erau afiliați partidului său. Exista această viziune. Astăzi lucrurile s-au schimbat, s-a schimbat societatea, s-a schimbat cultura juridică, iar parchetul își face treaba. Avem un parchet național financiar în Franța care nu e la fel de puternic precum parchetul românesc, ca DNA-ul din România.

Rep: De ce ? De ce e mai puternic DNA-ul românesc ?

Eric Alt: DNA-ul are o competență exclusivă în ceea ce privește toate dosarele de corupție. Parchetul Financiar Francez nu are o competență exclisivă pe corupție, împarte această competență cu alte parchete. Se sesizează dacă e atins un anumit nivel de importanță și sensibilitate, de aceea are și mai puține dosare în lucru. Cred, de asemenea, că efectivul de 18 magistrați la acest parchet este insuficient. Cred că am avea nevoie de cel puțin dublu.

Rep: V-ați întâlnit în România cu persoane din societatea civilă care luptă împotriva corupției. Ce le puteți transmite din experiența dumneavoastra ?

Eric Alt: În primul rând cred că toți acești tineri care luptă în România contra corupției știu ce au de făcut, eu nu am ce să-i învăț la acest capitol. Ceea ce pot eu aduce din exteriorul sistemului de aici sunt exemple care să le stimuleze imaginația, care să le arate că pot face diverse lucruri, să le arăt ce s-a făcut în alte părți. Le-am povestit cum am reușit să construim în Franța Anticor, că, desigur, în circumstanțe diferite, am reușit să acționăm în justiție și să fim recunoscuți de lege drept parte civilă. Sunt posibile destule lucruri. Multe au fost făcute, multe mai rămân de făcut, dar eu spun mereu : cei care luptă pot pierde, dar atunci când nu lupți, ai perdut déjà.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ANTICOR este o asociație înființată în iunie 2002 de Éric Halphen și Séverine Tessier pentru a lupta împotriva corupției și pentru a restabili etica în politică. Ambiția sa este de a reabilita relația de încredere care trebuie să existe între cetățeni și reprezentanții lor politici și administrativi. Asociația reunește cetățenii și politicienii din toate convingerile politice, angajați să susțină cererile democratice non-partizane. Cu ocazia alegerilor, Anticor oferă candidaților o Cartă care definește un angajament etic ireprosabil. Asociația asigură respectarea acestei Carte de către oficialii aleși și funcționarii publici care se angajează pentru o probitate și căutarea interesului general.

Pentru a acționa independent, Anticor a ales să nu beneficieze de nici o subvenție. Finanțarea sa este asigurată exclusiv prin donații și taxe de membru.

Asculta interviul audio pe site-ul RFI

Articole asemănătoare

Simona Halep devine prima romanca lider mondial WTA, dupa ce s-a calificat in finala turneului WTA de la Beijing

Ioana Badulescu

Lista de ministri din Guvernul Dancila, anuntata de premierul desemnat dupa sedinta CExN al PSD

Ioana Badulescu

Premierul va propune sistarea evenimentelor private sau organizarea lor cu maximum 20 de persoane

Lucy Ionesco