Mai multe companii aeriene si-au suspendat zborurile in Iraq si Iran

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 8, 2020 13:34

Mai multe companii aeriene si-au suspendat zborurile in Iraq si Iran

Situatia sensibila din Iran si Iraq a determinat mai multe companii aeriene sa isi inchida zborurile din si catre aceste tari. Companii precum Air France, KLM sau Lufthansa au anuntat ca isi suspenda zborurile in spatiul aerian irakian si iranian, ca masura de siguranta aviatica dupa ce Teheran a lansat mai multe rachete balistice, azi-noapte, asupra fortelor americane din regiune. 

Air France, una dintre aceste companii, a precizat ca decizia este una preventiva si ca va monitoriza situatia pentru a asigura ”siguranta aviatica”.

Si Lufthansa a anuntat ca a anulat zborurile spre Teheran si Erbil. Alte companii aeriene au luat masuri similare. Printre acestea, Singapore Airlines, Malaysia Airlines sau Taiwan’s EVA Air.

Amintim ca peste 20 de rachete au lovit baza aeriana al-Asad si baza miliara din Erbil, din nordul si vestul Irakului, in cursul noptii de marti, informeaza CNN.

Rachetele folosite sunt balistice si au fost trase de pe teritoriul Iranului. Puterea de la Teheran a spus ca aceasta este riposta dupa uciderea generalului Qasem Soleimani

Iranienii cer americanilor sa se retraga din Orientul Mijlociu. ”Acum ca ne-au inteles puterea, este timpul ca Statele Unite sa isi retraga trupele din Orientul Mijlociu”, a transmis printr-un comunicat comandantul militar al Garzile Revolutionare, Mohammad Baqeri, potrivit televiziunii de stat, citate de Digi 24.

In ciuda tonului razboinic al lui Khamenei, pozitia exprimata de ministrul de Externe de la Teheran, a fost mai degraba concilianta. Mohammad Javad Zarif a declarat ca Iranul ”a concluzionat” atacurile asupra fortelor americane din irak si ca nu doreste ”escaladarea razboiului”, dar ca se va ”apara in fata oricarei agresiuni”. In paralel, Corpul Gardienilor Revolutiei din Iran a amenintat ca va ataca direct Statele Unite in cazul in care Administratia de la Washington riposteaza. „De data aceasta va raspundem in America”, a spus organismul militar.

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.